Helyi közélet

2017.09.25. 11:16

Gumicsizmában a gördülő köveknél

Nyíregyháza - Közel nyolcvanezren voltak kíváncsiak a Rolling Stones ausztriai koncertjére – köztük szabolcs-szatmár-beregiek is.

Nyíregyháza - Közel nyolcvanezren voltak kíváncsiak a Rolling Stones ausztriai koncertjére – köztük szabolcs-szatmár-beregiek is.

Ugyan mi mást lehetne ajándékozni születésnapra? Természetesen Rolling Stones-koncertjegyet! – pattant ki az ötlet Téglási György fejéből, aki feleségét lepte meg a különleges gesztussal, és, hogy ne csak párosban legyen páratlan az élmény, elvitték magukkal fiu­kat, Mátyást is.

Hét busz indult Budapestről Spielbergbe, ahol máskor Forma 1-es versenyautók bőgnek fel, ezúttal pedig a Rolling Stones nagyágyúi csaptak a húrok közé. A színpadon a hetvenen túliak társasága, a nézőtéren pedig a legkülönfélébb korosztályok tagjai.

Túl azon, hogy a feleségemnek szerettem volna örömet szerezni, nagy vágyam volt látni, hallgatni Mick Jaggert, Keith Richards-ot vagy Charlie Watts-ot. Szenzációs volt! Komolyan mondom, gyógyírként hatott a lelkemre. Felejthetetlen élmény volt, amit nyugodtan nevezhetek csodának is"

– áradozott György, aki pontosan egyidős a legendás együttessel.

– A No Filter Tour 2017 európai turné harmadik állomása volt a spielbergi a hamburgi és a müncheni után. A színpadon körülbelül nyolc emelet magas LED-falak magasodtak, és nyolcvanezren lehettünk a négy lelátón és a küzdőtéren összesen.

Sebaj, ez is belefért!

– Először furcsa volt látni a sok gumicsizmás embert, de aztán kiderült, hogy az előző napi eső miatt hamar sártengerré vált minden. De sebaj, ez is belefért! Akkora a kisugárzása ma is Jaggeréknek, hogy az elmondhatatlan. Bár már eltelt azóta néhány nap, de még mindig a hatása alatt vagyok. Ez egy olyan koncert volt, amiért érdemes élni – fogalmazott patetikusan György, kinek felesége, Éva is remekül érezte magát: – Nagyon tetszett az este. A két előzenekar (John Lee Hooker Jr. és az izlandi Kaleo) után következett a Rolling Stones, és a 23 szám mindegyike hatással volt rám. Hihetetlen, hogy Mick Jagger 74 éves, és mekkora energiát közvetít. Az együttes tagjai mindannyian hetven év felettiek, lazák, azonban mégis komolyan veszik a színpadi produkciót.

– Boldog vagyok, hogy velünk volt Matyi fiunk is, aki más generációhoz tartozik, mégis töltekezhetett ebből az életérzésből. Emlékezetes és feledhetetlen születésnapi ajándékot kaptam! – jegyezte meg Éva. Honky Tonk Woman, Satisfaction, Jumping Jack Flash, Gimme Shelter, Brown Sugar, You Can’t Always Get What You Want, Start Me Up – frenetikus hangulatot teremtettek az örökzöld slágereikkel. Aki ott volt a sártengerben, tisztára jól érezte magát.


Nyughatatlanok

A brit rockegyüttes az 1960-as években már vezető zenekarnak számított, az 1969-es amerikai turnéjuk idején pedig már „a világ legjobb rock and roll együttese” néven hivatkoztak rájuk. Nevük fordítása: Gördülő Kövek – a kifejezést a szleng átvitt értelemben a nyughatatlan emberek szinonimájaként használja.


Több mint 200 millió lemez

A zenekar sosem zárkózott el más zenei stílusok elől: a reggae, funk, disco, country, folk, soul, pszichedelikus rock mind hatottak zenéjükre. A mai rhythm and blues zenekarok által játszott stílus az utóbbi évtizedekben nagymértékben megváltozott, és jelentősen eltér a Rolling Stones által létrehozott és fémjelzett irányzattól.

A Rolling Stones ma a világ egyik legrégebben működő rockzenekara, még ma is készítenek felvételeket és turnéznak.

A Stones ötvenéves pályafutása során Mick Jagger, Keith Richards és Charlie Watts mindvégig az együttes tagja volt. Lemezeikből világszerte több mint 200 milliót adtak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában