Helyi közélet

2017.09.27. 17:24

Gyerekrablók Nyíregyházán? - A szakpszichológus azt javasolja: kiálts, ahogy a torkodon kifér!

Nyíregyháza - „Csak annak köszönj, akinek apa és anya is! Ne elegyedj beszélgetésbe „fűvel-fával”, és ne fogadj el semmit idegenektől: se édességet, se innivalót, se ingyen fuvart!”

Nyíregyháza - „Csak annak köszönj, akinek apa és anya is! Ne elegyedj beszélgetésbe „fűvel-fával”, és ne fogadj el semmit idegenektől: se édességet, se innivalót, se ingyen fuvart!” Lévai Ágnes Melinda tanácsadó szakpszichológus, a nyíregyházi Eötvös-gyakorló iskolapszichológusa szerint többek között ezeket kell a gyermekek tudatába vésniük a szülőknek és a pedagógusoknak, ha szeretnék nagyobb biztonságban tudni őket. – Minden veszélytől lehetetlen megóvni őket, de felkészíthetjük arra, hogyan reagáljanak bizonyos szituációkban. Tudniuk kell nemet mondani, ha úgy érzik, olyan dolgokra akarják rábeszélni őket, amit nem szabad, amit nem szeretnének. Amennyiben valaki erőszakosan lép fel velük szemben, például megpróbálja betuszkolni őket egy autóba, beráncigálni egy félreeső helyre, lélekjelenlétüket megőrizve, bátran, teli torokból kiáltsanak segítségért!

– Lényeges, hogy ne azt neveljük bele a kicsikbe, hogy minden felnőtt gonosz, mert az abszolút bizalmatlanság szorongást válthat ki bennük, ráadásul ez messze áll a valóságtól. Azt kell megérteniük, hogy egészséges mértékű távolságtartással viseltessenek az idegenekkel szemben, ha pedig baj van, jelezzék a legközelebbi járókelőnek. Előfordult, hogy az egyik hazafelé ballagó kisdiák úgy érezte, „titkos követője” akadt, ezért azonnal felhívta a szüleit, s vonalban maradtak, ameddig célba nem ért. A gyerekek biztonságérzetét a kiszámíthatósággal erősíthetjük a legjobban, ezért jó, ha pontosan tudja, melyik napon ki megy érte az iskolába, mikor kire számíthat – mondta a szakpszichológus.


[related-post post_id="3630231"]

[related-post post_id="3629685"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában