Helyi közélet

2017.09.16. 09:00

„Itt években mérik a sikert”

Nagydobos - A mesterfogásokat elsajátítani és jól alkalmazni nem egy pár hetes tanfolyam eredménye.

Nagydobos - A mesterfogásokat elsajátítani és jól alkalmazni nem egy pár hetes tanfolyam eredménye.

– A szebbnél szebb kézműves termékek közízlést befolyásoló, szemléletformáló eszközzé lehetnek, ha megismertetjük a nagyközönséggel – vallja Jóni János fafaragó, aki Nagydoboson él a feleségével és a fiával. – Amellett, hogy élünk az Isten adta képességeinkkel, tehetségünkkel, s szüntelenül dolgozunk, a megyében élő kézműves-társadalomnak nem titkolt célja, törekvése, hogy bevonja a művészetre fogékony, felnövekvő helyi fiatalokat is az alkotó közösségekbe. Sokak életében példaértékű, pályaválasztásában befolyásoló tényező lehet egy-egy alkotó és remekbe szabott alkotásainak ismerete – szögezi le Jóni János, aki elárulja: a Nagydobosi Általános Iskola tanulóival fafaragó szakkör keretében ismerteti meg a szakma csínját-bínját, az idei tanévben újabb közösségi, köztéri produktumok kerülnek majd ki a kezük alól.

– Büszke vagyok rá, hogy a fafaragó „diák mesteremberek” mára egymást segítő, tudáséhes, lelkes csapattá formálódtak. Ennek köszönhetően nyár elején közös alkotásunkkal egy nívós kiállításon szerepelhettünk Debrecenben.

– Én gyerekkoromban, dolgos tanyasi családban felcseperedve ismerkedtem meg a fafaragással. Igyekeztem minél több stílusrendszert és technikai fogást elsajátítani. Hitem szerint Isten gondviselésének köszönhető, hogy gyermekként egy tárlaton rácsodálkozhattam arra, milyen lenyűgöző, lélegzetelállító dolgokat lehet készíteni a fából. A vásárosnaményi Schmidt Sándor és a fafaragó táborok közössége tovább erősítette bennem az alkotás vágyát.

Állandóan fejlődni, tanulni kell

– Már az első próbálkozások közben megértettem: a sokszor roppant egyszerűnek látszó tárgyak mögött is hosszú, kitartó munka áll, és a szép eredményhez elengedhetetlen a sok-sok gyakorlás. Valamennyi sikeres fafaragónak óriási kudarctűrő képességgel kell felvérteznie magát, hiszen a mesterfogásokat elsajátítani és jól alkalmazni nem egy pár hetes tanfolyam eredménye. Itt években mérik a sikert, és az állandó fejlődés, tanulás elengedhetetlen része az életünknek. A fafaragó tevékenység több mesterség ismeretét és nagy szaktudást igényel, elengedhetetlen, hogy jó szerszámélező, gépkarbantartó, tervező és kivitelező legyen.

– Jelenleg emléktáblákat készítek a reformáció 500. évfordulójára. Akik szívesen megismernék munkáimat, online tárlatvezetésre invitálom őket, nézzenek szét a ­famuves.boltaneten.hu-n – tanácsolta a nagydobosi fafaragó.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában