Helyi közélet

2017.09.22. 09:23

Most érdemes dugványozni

Tuzsér - Mind a piros és fekete ribiszke, mind a bokorművelésre szánt köszméte jól szaporítható fás dugványokkal.

Tuzsér - Mind a piros és fekete ribiszke, mind a bokorművelésre szánt köszméte jól szaporítható fás dugványokkal.

Szeptemberben úgy végezzük a gondozási és az ápolási munkákat, hogy az már a téli felkészülés jegyében történjen, azaz segítsük elő a tápanyagvándorlást és -felhalmozódást! Ha szükséges, csekély kapálással irtsuk a gyomokat, ha indokolt, a gyümölcsösökben kaszáljuk le a füvet – ad aktuális kerti tanácsokat Lakatos Bertalan.

A szüret is fontos

A tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke szerint szeptemberben beérnek a téli alma-, téli körte- és a kései érésű őszibarackfajták, melyek leszüretelése fontos munka a kertben. A növények, virágok, cserjék élettevékenységének csökkenése lehetővé teszi szeptember végén azokat az ápolási munkákat is, amelyeket a tenyészeti időszak alatt nem lehet elvégezni. Elsősorban a már gyümölcseit régen beérlelő, s a téli felkészültségben előbbre lévő csonthéjasok, vagyis a cseresznye, a ­meggy, a kajszi és a szilva koronaápolási és ritkítómetszési munkáit érdemes ebben az időszakban megkezdeni. Lakatos Bertalan úgy véli: a szeptember az őszi telepítés előkészítésének hónapja. Mind a piros és fekete ribiszke, mind a bokorművelésre szánt köszméte általában jól szaporítható fás dugványokkal. Ha a dugványokat megfelelő módon készítjük, illetve az ültetést megfelelő időben végezzük el, ezen gyümölcsfajok nagyon jól erednek. A legjobb eredmény a fekete ribiszke esetében várható, de a piros ribiszke és a köszméte dugványozása is eredményes lehet, ezért a kertészek saját „használatra” gyakorta szaporítják ezeket a gyümölcsfajokat házilag.

– Az eredményesség a tapasztalatok szerint elsősorban a dugványozás időpontjától függ. A fás dugványok elültetése ősszel és tavasszal lehetséges, a tavaszi ültetés azonban a dugványok átteleltetése miatt rendszerint nehézkesebb, mint az őszi. Ekkor, azaz ősszel, minél korábban érdemes a dugványokat a földbe helyezni, mert annál jobb az eredés. A szeptemberi dugványozás nyomán sokszor közel százszázalékos eredés érhető el. A kora őszi ültetés azért is könnyen megoldható, mert ribiszke és a kösz­méte aránylag korán befejezi a tenyészidejét, a vesszők megfásodnak, beérnek, a levelek lehullanak, s így semmi akadálya sincs a szeptemberi dugványozásnak – emelte ki a szakember.

Jól előkészített talajba

Dugványozásra az egyéves vesszők használhatóak fel. Ezeket a vesszőket ritkításszerűen megmetszve, 15–20 centiméter hosszúságú részekre aprítsuk fel úgy, hogy a fejetlen rügyekkel rendelkező csúcsrészt és az alvórügyeket tartalmazó alsó részt a vesszőről eltávolítjuk. Az elkészült dugványokat jól előkészített, porhanyós talajba 20–30 centiméteres sor- és köztávolságra ültessük el úgy, hogy legalább két rügye a talajban helyezkedjen el! Elültetés után a dugványokat öntözzük meg, majd kupacoljuk fel, hogy a földtakarás a kiszáradás és a téli fagyok ellen is védelmet adjon! A felkupacolás után csak a felső végük, a legfelső rügy álljon ki a talajból!

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában