Helyi közélet

2017.09.12. 10:03

Nem túl rózsás a helyzet diófronton

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gazdáknak előrébb kellene lépniük a ter­mesztéstechnológia és a növényvédelem területén is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gazdáknak előrébb kellene lépniük a ter­mesztéstechnológia és a növényvédelem területén is.

Jónak ígérkezik az idei diótermés, sem jég, sem fagy nem tizedelte az ültetvényeket. Tavalyhoz képest kevesebb volt a diót károsító légy is. Az előző esztendőben voltak olyan dióültetvények az országban, ahol a dióburokfúró légy, illetve a dióburok-gabonalégy a termés ötven, sőt száz százalékát is tönkretette. Bár vegyszerrel lehet ellenük védekezni, nagyon el kell találni a permetezés idejét, hogy az hatékony legyen – fogalmazott az egyik országos napilapnak Gara Miklós, a Somogy megyei Boglárkert Kft. ügyvezető igazgatója.

A nyilatkozat apropóján megkerestünk egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei diós gazdát. A tarpai Guti Rudolf dunántúli kollégájával ellentétben nem látja ilyen rózsásnak a helyzetet. Mint azt lapunknak elmondta: a megyei termés nagy részét elvitte a májusi fagy, a maradékot pedig a dióburokfúró légy „dézsmálta” meg.

Aggasztó a helyzet

– Az idei termés várhatóan még a növényvédelmi kiadásaimat sem fogja fedezni, de komplexen nézve, az ágazat helyzete hosszabb távon ennél is aggasztóbb. A dióval foglalkozó gazdáknak előrébb kellene lépniük a termesztéstechnológia és a növényvédelem területén, mert ha nem így lesz, négy-öt év múlva eltűnhet a dió a megyéből – kongatta meg a vészharangot Guti Rudolf, aki a diót saját üzemében dolgozza fel, majd külföldön értékesíti.

Hozzátette: a hagyományos diót nehéz a határokon túlra eladni.

KM-TG


Adatok, információk

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a héjasdió-export 2015-ben 2,2 ezer tonnát tett ki 1,8 milliárd forint értékben. Dióbelet Franciaországba, az Egyesült Királyságba és Németországba szállítunk. A tisztított, szárított, zsákokba csomagolt héjas dió drágább, mint a dióbél. Németországban a magyar dióbél konkurenciája az olcsóbb ukrán termék. Magyar piacokon is lehet találkozni ukrán és román dióbéllel. A dióbél ára az elmúlt esztendőkben ezerötszáz–kétezer forint volt kilogrammonként. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint a világon a diótermés 2015-ben már meghaladta a hárommillió tonnát. Kína a legnagyobb diótermelő a világon, s az Amerikai Egyesült Államok is meghatározó a piacon. Európában Franciaország a listavezető, ahol csaknem negyvenezer tonnát takarítottak be tavalyelőtt. Kutatások szerint a rendszeresen fogyasztott dió kedvező hatással van a vér koleszterinszintjére, mérsékelve például a koszorúér-betegség kockázatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában