Helyi közélet

2017.09.21. 18:12

Reformációi emlékművek Kisvárdán

Kisvárda - A Kisvárdai Református Egyházközség Gyülekezete a Reformáció 500. emlékévében Reformációi emlékoszloppal és egy domborművel állítottak emléket.

Kisvárda - A Kisvárdai Református Egyházközség Gyülekezete a Reformáció 500. emlékévében Reformációi emlékoszloppal és egy domborművel állítottak emléket.

A Reformáció emlékoszlopát a templom bejáratával szemben helyezték el. Az emlékoszlop, 30cm átmérőjű és 3 m magas tölgyfaoszlop. Központi motívuma egy térbeli 8 ágú Kálvin–csillag. Az oszlop felirata Luther Mártontól származó mondat: ,,Itt állok, és másként nem tehetek.” Ezt a mondatot Luther akkor mondta el, amikor a worms–i birodalmi gyűlésre beidézve a pápai átok és az inkvizíció könnyen kínhalállal járható fenyegetése alatt, a reformációban felismert hitigazságokat és a Szentírásra alapuló hitelveinek visszavonására akarták kényszeríteni. Luther ezzel a mondattal azt mondta el, hogy a Szentírás igazságait vissza nem vonhatja és nem is kívánja. Az emlékoszlop másik oldalán az 500. jubileumra utaló két évszám: 1517. és 2017. látható.

Reformációi dombormű

A templomtér belsejében, a főbejárat belső oldalán, az ajtó fölött nyert elhelyezést a dombormű mely ugyancsak faragott tölgyfából készült. A dombormű a református egyház címerének központi motívumát, a zászlós bárányt és a Szentírás ó–és újszövetségének jelképeit ábrázolja. Fölötte a Kálvin Jánostól származó mondat: ,,Semper Reformanda” felirattal melynek jelentése: örök reformáció. Alatta „Ne félj, csak higgy!” (Márk 5:36), Kálvin arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a reformáció nem egyszeri, múltbeli esemény, hanem az igaz reformáció az igéhez való folyamatos visszaformálódás és ragaszkodást jelent.

Mindkét alkotás Bodrog László fafaragó munkája.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában