Helyi közélet

2017.09.07. 16:27

Szerelem, szenvedély, tragédia a színpadon

Nyíregyháza - Carmen a szabadság szimbóluma, története az olthatatlan, vad szerelem drámája. Csak a végzetnek engedelmeskedik, melyet előre lát, s melyet ő maga idéz elő. Hogy veheti át a hatalmat a szenvedély a racionalitás felett, honnan jön az az őserő, ami tragédiába sodor, és miért nem lehet ellene küzdeni? Hol a határ szerelem, szenvedély és birtoklási vágy között?

Nyíregyháza - Carmen a szabadság szimbóluma, története az olthatatlan, vad szerelem drámája. Csak a végzetnek engedelmeskedik, melyet előre lát, s melyet ő maga idéz elő. Hogy veheti át a hatalmat a szenvedély a racionalitás felett, honnan jön az az őserő, ami tragédiába sodor, és miért nem lehet ellene küzdeni? Hol a határ szerelem, szenvedély és birtoklási vágy között?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ „A név: Carmen” című előadás, amelynek bemutatóját szeptember végén tartják a MŰvész Stúdióban. Az operairodalom egyik legszenvedélyesebb történetét a Móricz Zsigmond Színház művészeti tanácsadója, Sediánszky Nóra állítja színpadra, a címszerepben Kosik Anitát láthatjuk, szerelmét, Josét pedig Nagyidai Gergő alakítja.

Szerencsés és boldog időszak

Sediánszky Nóra szerint Kosik Anita igazi Carmen – de vajon ő is így érzi?

– Temperamentumos vagyok, szeretem a spanyol embereket, imádom a flamencót – igen, valóban sok köztünk a hasonlóság, de én kevésbé vagyok önpusztító – mondta lapunknak a színésznő, és hozzátette: ha a tragikus sorsú hősnő hozzá hasonlóan érdeklődik a pszichológia iránt, másképp alakult volna az élete. – Sokat foglalkoztam lélektannal, mert szerettem volna jobban megérteni az embereket és kontrollálni a saját reakcióimat. Ma már jóval nyugodtabb vagyok, és mivel a színpadon estéről estére kitombolhatom magam, egyensúlyban van az életem – mesélte Anita, aki azért is örül a szerepnek, mert énekelhet és táncolhat is, számára pedig mindkettő az önkifejezés egy-egy fontos eszköze. És van még valami, ami miatt a történet fontos az életében. – Sediánszky Nóra korábban tartott társulatépítő operaesteket, és az egyik ilyen alkalommal jöttünk össze Gulival – Gulácsi Tamás, a társulat tagja, Anita férje, a szerk –: éppen akkor, amikor a Carmen operaváltozatát néztük meg. Friss házasok vagyunk, és boldoggá tesz, hogy ebben a kapcsolatban szabad lehetek, miközben teljes mértékig biztonságban érzem magam. Ez a munkámra is jó hatással van, hiszen tökéletesen tudok koncentrálni, és semmiféle megfelelési kényszer nincs rajtam. Szerencsés és boldog időszak ez, hiszen a bizalom nem csak a magánéletemben van jelen, de a színházban is: az előttünk álló évadban nagyszerű szerepek várnak rám – mesélte.

Szerelmes feleség

A másik főszereplő Nagyidai Gergő, aki számára azért is különleges az előadás, mert együtt játszhat a feleségével, Munkácsi Anitával. – A darabban én jelentem José számára a nyugodt, kiegyensúlyozott mindennapok lehetőségét: olyan életre vágyik, mint amilyet az általam megformált lány tud(na) nyújtani neki, mégsem ezt az utat választja – mondja Anita, és hozzáteszi: a darab mindkettejük számára nagyon fontos. Örülnek annak, hogy van egy duettjük és táncolnak is együtt – most először nyílik erre lehetőségük a színpadon, és bár nem könnyű a koreográfia, ha elkészülnek vele, gyönyörűséges lesz – mondják, Anita pedig bevallja: most először érzi azt, hogy féltékeny Gergő színpadi szerelmére. – Ez nem azt jelenti, hogy nem bízom benne vagy Anitában! Talán az ennek az oka, hogy nagyon férfiasnak látom ebben a szerepben, így nem véletlen, hogy szerelmes vagyok Don Joséba – teszi hozzá mosolyogva.

Gergő pedig elmondja: José megformálásához nem kellett túlságosan eltávolodnia magától: ez talán a legegyértelműbb karakter a pályája során, hiszen meg tudja őt érteni, könnyen rátalált az igazságára és jól halad a megismerése felé.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában