Helyi közélet

2017.09.28. 11:56

Új gépjárműfecskendő segíti a Nyírbátori kistérség mentő-tűzvédelmét

Nyírbátor - A magyar gyártású járművet csütörtökön délelőtt adták át a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon.

Nyírbátor - A magyar gyártású járművet csütörtökön délelőtt adták át a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon. A térség tűzvédelméről a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Varga Béla tűzoltó ezredes tartott előadást, az ünnepségen jelen volt dr. Simon Miklós, a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke is.

A katasztrófavédelem közleménye: Új tűzoltófecskendő Nyírbátorban

Csütörtök délelőtt a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltóparancsnokság gépjárműállományába tartozó új Rába R16-os gépjárműfecskendőt szenteltek és áldottak meg az egyházak képviselői a nyírbátori laktanyában. Az eseményen jelen volt a Parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának az alelnöke is.

A napokban az országosan átadott huszonöt új tűzoltóautóból egy gépjárműfecskendő a nyírbátori kistérség mentő-tűzvédelmében teljesít szolgálatot – mondta az átadó ünnepségen Dr. Simon Miklós, a Parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának az alelnöke, aki kiemelte: a Belügyminisztérium az életpályamodell bevezetése mellett a technikai eszközök modernizálása érdekében harmadik éve dolgozik azon, hogy megújítsa, megfiatalítsa, egyben egységesebbé is tegye járműparkját, amelyben jelenleg csaknem negyven járműtípus található meg. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraélesztése óta már hetvenöt darab Heros Aquadux-X 4000 típusú, Renault motorral működő gépjárműfecskendőt adtak át, amelynek az alvázát a Rába, felépítményét a Belügyminisztérium tulajdonában lévő BM Heros Zrt. készítette.

A megyében lévő gépjárművek átlagos életkora is javult, korábban már három magyar gyártású tűzoltófecskendőt és két magasból mentőt vehetett át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – erről már Varga Béla tű. ezredes, megyei igazgató beszélt. Az ezredes hozzátette: ahhoz, hogy a mindennapi beavatkozás eredményessége is biztosított legyen, lépést kell tartani a technikai fejlődéssel. A gépjárműfecskendők cseréje azért is időszerű, mert az ilyen típusú eszközök napi szolgálatot látnak el, átlagéletkoruk meghaladja a tizenöt esztendőt. A Nyírbátori Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 18 település, a tűzoltósághoz tartozó Baktalórántházi Katasztrófavédelmi Őrs pedig további 19 település mentő-tűzvédelmét látja el. Az új eszköz nemcsak a beavatkozások biztonságához, de a környezetvédelmi besorolás alapján a káros anyag kibocsájtás csökkentéséhez is hozzájárul- tette hozzá az igazgató.

A köszöntő és a műszaki paraméterek ismertetését követően a történelmi egyházak képviselői megszentelték és megáldották az új nyírbátori tűzoltójárművet, majd a kistérségből érkező önkormányzati vezetők megtekintették a járművet és a málhafelszereléseket.

Az átadó ünnepség keretében Kovács Miklós tű. alezredes, a Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője pohárköszöntőjében kiemelte, hogy Mátészalka után a mai naptól Nyírbátorban is a hazai gyártású RÁBA AQUADOUX-X 4000-es fecskendő lát el szolgálatot, így a kirendeltség területén a beavatkozó gépjárművek átlagéletkora jelentősen javult, a beavatkozó állománynak pedig balesetmentes közlekedést és minél kevesebb káreseményt kívánt.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában