Helyi közélet

2017.09.29. 13:57

Záhonyi látogatók a Vasúttörténeti Parkban

Záhony - A napokban a határvárosi közlekedési szakgimnazisták közel félszáz fős csoportja utazott a fővárosba, hogy egy teljes napon át ismerkedjen a magyar vasúttörténet tárgyi érdekességeivel.

Záhony - A napokban a határvárosi közlekedési szakgimnazisták közel félszáz fős csoportja utazott a fővárosba, hogy egy teljes napon át ismerkedjen a magyar vasúttörténet tárgyi érdekességeivel.

Az utazáson és a szakmai programokon a közlekedési ágazaton tanuló 10. évfolyamos osztály és az OKJ-s képzésben résztvevő diákok vettek részt tanáraik kíséretében. A látogatás nem előzmény nélküli, hiszen a MÁV meghívására már tavaly az akkori 10/a osztály tanulói is élményeket gyűjthettek a különleges látnivalókat kínáló Vasúttörténeti Parkban. Európa első interaktív vasúti parkja 2000-ben nyitotta meg kapuit. 70.000 m2 alapterületen száznál is több vasúti járművet és a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezést mutat be. Az 1911-ben épült 34 állásos körfűtőházban állomásoznak a nosztalgiamozdonyok, így például az ország legöregebb, működő gőzmozdonya 1870-ből és a legendás Árpád motorvonat a harmincas évekből, mely 2 óra 57 perc alatt tette meg a Budapest-Bécs közötti távolságot. Több mint 100 vasúti járműkuriózum parkol itt, közülük ötven ritka mozdony, vasúti jármű: sínautók, kézi-és motoros hajtányok, gőzdaruk, hóekék, hómaró gépek és egyéb különlegességek. A járművek jelentős része ma is üzemképes és velük időnként belföldi és külföldi nosztalgiautazásokat szerveznek.

Európa egyik legnagyobb szabadtéri vasúti múzeumában a látogatók nemcsak nézhetik az ősi masinákat, hanem maguk is kipróbálhatják azokat. A vasútmodellek szerelmesei pedig az átalakított vasúti kocsiban, illetve a terepasztalok lakhelyéül szolgáló Vasútmodell-házban szemlélhetik meg a miniatürizált vonatok világát. A létesítmény áprilistól novemberig várja látogatóit, s a közösségi közlekedésen kívül a Nyugati pályaudvarról személyvonattal is megközelíthető. A záhonyi diákok számára a látnivalók mellett a vendéglátók ajándéktárgyai és szíveslátása is emlékezetessé tette a fővárosi kirándulást.

- Szabó Alexandra-Barati Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában