Helyi közélet

2017.10.05. 19:33

A Nobel-díjtól a különvonatig

Nyíregyháza - Tartalmas programsorozattal készült a nyíregyházi gimnázium a centenárium évében.

Nyíregyháza - Tartalmas programsorozattal készült a nyíregyházi gimnázium a centenárium évében.

Nobel-díjas csoport tagja lett a volt diák, megmérkőztek a kézilabdás öregfiúk, szervezik a díszünnepséget, kutatókat látnak vendégül az akadémiájukon, közeleg a különleges kassai túra, gőzerővel próbál a ZIG Singers. Egy szó, mint száz: méltóképpen emlékeznek meg a Zrínyi száz évéről. A patinás nyíregyházi középiskolát komoly energiákat mozgósítva irányítja Huszárné Kádár Ibolya.

– Jóleső érzés kerített hatalmába, amint értesültem arról, hogy dr. Márka Szabolcs Nobel-díjas csoport tagja lett. Nemrég nálunk tartott előadást, és nagyon megfogott az általa bemutatott gondolkodói szabadság, ami szerénységgel párosul. Hatásos felütésként ő kezdte a Zrínyi Akadémia egész tanévet felölelő, a tudományok sokszínűségét hirdető programsorozatát, amire sokáig emlékezni fogunk – említette a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium intézményvezetője. – Kellenek a minták, a példaképek, a hús-vér előadók ahhoz, hogy a mai diákok lássák: honnan és hová lehet eljutni?! Az elmúlt hétvégén megrendeztük a hagyományos öregfiúk kézilabda és családi napot, azóta pedig minden nap az október 26-án esedékes centenáriumi díszünnepség lázában égünk. A korlátozott befogadóképesség miatt egyrészt online regisztrációt fogadunk el október 18-ig a weboldalunkon (zrinyinyh.hu), valamint telefonon (42/315-911) is lehet jelentkezni, és facebookon is érdemes keresni bennünket (#zig100). A jubileumi ünnepségünkre várjuk többek között a finn és a német testvériskolánk képviselőit is. Az iskola fennállásának 95. évében avatott emlékkőnél gyertyát gyújtunk az elhunyt öregdiákokért. Előtte, 21-én lesz a szalagavató, utána pedig vonatra ülünk.

A MÁV jóvoltából különvonattal utazhatunk Kassára mintegy hétszázan, az emléktúra keretében tisztelgünk Zrínyi Ilona síremléke előtt. Korábban hagyománya volt a zrínyis különvonatnak, a hetvenes években például Szeged, Pécs és Győr is volt úti cél. Nagy élménynek ígérkezik az idei is. Javában készül a ZIG Singers is, a december 16-i két koncertet a Váci Mihály Művelődési Központban rendezzük. A február 10-i százéves jótékonysági bál után a márciusban jubileumi gálaműsor színesíti a kiemelt programokat, melynek fővédnöke Pintér Miklós címzetes igazgató.

A galériában Saxon Szász János és Tőkey Péter kiállítása jelenleg is megtekinthető, a tanév hátra lévő részében Homonyik Katalin Éva, Székhelyi Edith, Fazekas Richi, Lakatos Tibor, Tőkey Péterné, Colmer Ágnes és Nagy Lajos Imre tárlata tekinthető meg. Garantáltan nagyot néz, aki egész évben felkeresi a 100 éves Zrínyit.


A kezdetek

A város első leánygimnáziumát, az egyik jogelődöt 1917-ben alapította Geduly Henrik, nyíregyházi evangélikus püspök. A tanítás a püspökség egyik átengedett helyiségében kezdődött el. Az iskolának saját épülete nem volt, így pár évvel később egy Széchenyi utcai épületbe költözött az egykori malom helyére, majd 1935-ben a Jósa András utcában megépült a gimnázium új otthona, ahol már Geduly Henrik nevét felvéve folytatta működését. Másik jogelődük líceumi formában 1930-ban kezdte meg működését, az Angolkisasszonyok Nyíregyházi Sancta Maria Intézete Római Katolikus Leánygimnáziuma néven, a zárda gimnáziumaként.

A Zrínyi Akadémia előadásai

Dr. Márka Szabolcs – Új csillagászat hajnalán (szeptember)

Saxon Szász János – Poliversum matematikai workshop és bemutató óra (szeptember)

Koncz Teréz – Blockbusterek és készítőik élet filmesként (október 25.)

Dr. Pethő József – Nyíregyháza Krúdy szemével (november)

Dr. ValuchTibor – Hogyan éltek a nagyszüleink? – XX. századi magyar hétköznapok (január)

Dr. Barta Zoltán – Gyereknevelés bogaraknál és élesztőknél (január)

Dr. Takács Tibor – Nyíregyháza állambiztonsági szempontból (február)

Dr. Szép Tibor – Hosszútávon vonuló madarak, a klímaváltozás első „vesztesei” Magyarországon (február)

Dr. Frisnyák Zsuzsa – Mitől lesz a múlt történelem? Hogyan dolgoznak a történészek? (március)

Koós Pál – Formatervezés – design (március)

Kovács Pál – A bankrendszerről középiskolásoknak (március)

Mádi Zoltán – Bróker Marcsi avagy Shakespeare tanítása a pénzről (március)

Dr. Gődény György – A testépítésről feketén-fehéren (április)

Dr. Margócsy Klára – Női írók a 19. és a 20. századi magyar irodalomban (április)

Dr. Margócsy István – Mi az irodalom és van-e haszna? (április)

Ganzler Orsolya – Hogyan kommunikáljunk az online világban? (április)

Kéry Péter – Petőfi-emlékek Szatmárban (május)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában