Helyi közélet

2017.10.31. 17:00

A stabil háztartási költségvetés az alap

Nyíregyháza - Számításainkat gyakran keresztülhúzzák a váratlan kiadások – kivéve, ha megfogadjuk a szakember tanácsát.

Nyíregyháza - Számításainkat gyakran keresztülhúzzák a váratlan kiadások – kivéve, ha megfogadjuk a szakember tanácsát.

A Human-Net Alapítvány örökösföldi közösségi házában előzetes egyeztetés után bárki találkozhat Gaál Sándor közgazdásszal, aki a személyes és családi gazdálkodási – s ennek részeként a takarékossági – problémák megoldására törekszik. Mint elmondta: főleg alacsony jövedelmű, hátrányos helyzetű emberek kérik a segítségét.

Rövid távú tervek

– Az egyik legfontosabb kérdés mindig az, hogy az ügyfél képes-e megtervezni a saját költségvetését, tisztában van-e azzal, hogy a háztartási büdzsé kiadásoldalához hogyan tud bevételt rendelni. Általában a bevétel adott, a kiadásoldal tervezése azonban komoly problémát okoz, hiszen vannak váratlan költségek, amelyek miatt a megtakarítás sokszor háttérbe szorul. Amikor megpróbáljuk elkészíteni a háztartási büdzsét, a rövid távú tervekkel kezdünk. Számba vesszük mindkét oldalt: a bevételeket, a munkabért, a megbízási díjakat, a cafeteriaelemeket és az állami juttatásokat (például családi pótlékot), valamint a kiadásokat, a rezsi- és megélhetési költségeket (élelmiszer, ruházkodás, tisztálkodás). Amikor a költségeinket ki tudjuk „termelni” a bevételeinkből, akkor kezdhetünk takarékossággal foglalkozni.

Több cél, több lehetőség

– Először mindig egy, a bevételoldal öt százalékáig terjedő váratlanköltség-keretet képezünk, hiszen bármikor elromolhat a mosógép, probléma adódhat a háztartásban, amit nem lát előre az ember. Ha még ezenfelül marad forrás, a célmegtakarítást szoktam ajánlani. Anyagilag megterhelő időszak az iskolakezdés és a karácsony. Kétféle módszert alkalmazhatunk: ha mondjuk januártól havonta félre tudunk tenni 7500 forintot, akkor augusztus végére, szeptember elejére lesz egy olyan keretünk, amit iskolakezdéskor felhasználhatunk. Ha azonban megosztva takarékoskodunk, két elképzelés is teljesülhet: havi négyezer forint megy tan­évkezdésre és 3500 forint karácsonyra, ősztől pedig a teljes összeget, a 7500 forintot különíthetjük el az ünnepekre.

– Ha tehát több a cél, érdemes megosztva gazdálkodni a félretehető összeggel – ­részletezte gyakorlati példán keresztül a lehetőségeket Gaál Sándor közgazdász. ­

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában