Helyi közélet

2017.10.07. 16:48

A valósághű ábrázolás híve Nagyhalászon

Nagyhalász - Többféle technikát szeret és művel: fest olajjal, vízfestékkel, rajzol grafittal.

Nagyhalász - Többféle technikát szeret és művel: fest olajjal, vízfestékkel, rajzol grafittal.

Háziné Szikora Éva festményeinek kiállítását Balogh Géza szobrászművész nyitja meg a nagyhalászi Csuha–Kállay Kúriában október 9-én, hétfőn 16 órakor.

Az ideális szépséget keresi

A budapesti születésű Háziné Szikora Éva az általános iskolát Solymáron kezdte el, tizenkét évesen került Nyíregyházára. A gimnáziumot Nagykállóban, az óvónői diplomát a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán abszolválta. Előbb a megyeszékhelyen, majd Gávavencsellőn hasznosította a tudását. Oda férjével költözött. A művészi törekvései miatt lett vállalkozó, ez nagyobb függetlenséget adott neki.

A szakkört – amely a tehetségének kibontakozását is segíti – anno Soltész Albert festőművész alapította a dohányfermentáló vállalatnál, ahonnan Benczúr Gyula Képzőművészeti Szakkör néven a helyőrségi tiszti klubba vezetett az útjuk. Utána az egyik tag, Dávid Mihály tartotta egyben a csoportot, majd Balogh Géza szobrászművész irányításával új szakasz kezdődött a képzőművészeti kör életében. Évát Dávid Mihály hívta meg a tagok közé Balogh Géza kezdeményezésére, aki évente zsűrizi az alkotók műveit, és közös kiállításon álltak a közönség elé. A művésznő továbblépésének jele, hogy 2006-ban az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak is tagja lett. A megyében több helyen szerepelt egyénileg és közös tárlatokon, de Pákozdon, Pomázon, Solymáron és Hajdúszoboszlón is megmutathatta a képeit.

A művésznő a reális ábrázolás híve. Témái a táj, az emberi és állati portrék, csendéleteket és jeleneteket is fest. A tájábrázolásban a plain air hatása alatt áll, szeret a szabadban alkotni. A Tisza is örök szerelem. Víztükör a Holt-Tiszán című akvarelljére felfigyeltek egy festői versenyen, és kiállított a pákozdi nemzeti emlékhelyen. A netes galériáján a valósághű ábrázolás az uralkodó. A korunk művésziségét egyre inkább jellemző glamour is megfertőzte ezeket a képeket. Az ideális szépséget keresi minden témájában. Két műve is a nonfiguratív szépség életérzéséről szól – a Színjáték és a Csillagpor.

- Drótos Richárd -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában