Helyi közélet

2017.10.25. 07:51

Áldás vagy átok lesz az elektronikus recept?

Nyíregyháza - November 1-jétől már minden patikában kötelező lesz az e-receptes rendszer használata. Az elektronikus vény egyik előnye az lehet, hogy a háziorvos így láthatja, a beteg valóban kiváltotta-e a gyógyszerét, és az is kiderül majd, ha egy páciens több orvosnál íratja fel ugyanazt a tablettát.

Nyíregyháza - November 1-jétől már minden patikában kötelező lesz az e-receptes rendszer használata. Az elektronikus vény egyik előnye az lehet, hogy a háziorvos így láthatja, a beteg valóban kiváltotta-e a gyógyszerét, és az is kiderül majd, ha egy páciens több orvosnál íratja fel ugyanazt a tablettát.

A felírt receptekről, beutalókról, kórtörténetről és a kapcsolódó leletekről a betegek is tájékozódhatnak az erre a célra létrehozott lakossági portálon, amelynek eléréséhez ügyfélkapus belépési azonosítóra és érvényes taj-számra van szükség.

- Évek óta rendszeres gyógyszeres ellátásra szorulok, havonta járok a körzeti orvoshoz felíratni a pirulákat a cukorbetegségemre, az érrendszeri panaszaim enyhítésére, de folyamatos kontrollra is a különböző szakrendelőkbe. A hírekben sokat foglalkoznak az e-receptekkel – amelyeket novembertől vezetnek be –, az egészségügyi dolgozók azt nyilatkozták, hogy megkönnyíti majd a munkájukat az új rendszer, azt azonban eddig nem sikerült közérthetően elmagyarázni, mi vár a jövőben a betegekre. Vajon a mi életünket is megkönnyíti az e-recept? Elegendő lesz az új igazolványom a gyógyszerek kiváltásához, a vizsgálati eredmények megismeréséhez? – tette fel a kérdéseit Szabó Józsefné hűséges olvasónk, aki hiába faggatta kezelőorvosát a napokban, a doktor nem szolgált megnyugtató válaszokkal.

Mindenkinek meg kell szoknia

– Az eddigieknél jobb és biztonságosabb ellátási rendszer kialakítása a célja az e-­receptnek – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke.

Az e-receptek kísérleti projektje még márciusban elkezdődött az ország harminc patikájában, és novemberben országosan is bevezetik. Közeleg a határ­idő, elsejétől az orvosok e-receptre fogják a gyógyszereket felírni, és ez alapján váltják ki a betegek a pirulákat a patikákban. Ez persze nem azt jelenti, hogy a papíralapú vénynek végleg búcsút kell inteni.

Az újdonságot a betegeknek és az orvosoknak is meg kell szokniuk, mivel a távlati cél az, hogy az elektronikus rendszer ki tudja váltani a papíralapú kommunikációt. Az e-recept erősítheti a betegbiztonságot, mivel az elektronikus felhőben tárolt vényeket nem lehet elveszíteni és nem is rongálódhatnak meg"

– jegyezte meg dr. Tari János, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara területi elnöke. Hozzátette: manapság természetes, hogy az emberek az interneten intézik banki ügyeiket, vagy éppen online módon vásárolnak és kártyával fizetnek, ezért várható volt az elektronikus rendszer ­kiterjesztése az egészségügyre is.

Többletköltség nélkül

– Továbbra is lesz arra lehetőség, hogy a hozzátartozók váltsák ki a beteg gyógyszerét, ehhez az orvostól kapott úgynevezett „felírási igazolást” kell bemutatni a patikában.

Az e-recept bevezetésével már nem kell a papíralapú vényeket öt évig őrizni a gyógyszertárakban, patikánként ugyanis hetente átlagosan öt, havonta pedig húsz ­kilogrammnyi recept gyűlik össze.

– Augusztusig tartott a teszt­üzem, szeptembertől önkéntessé vált, novembertől pedig már kötelezően be kell kapcsolódniuk a patikáknak a rendszerbe, ám ez várhatóan semmilyen többletköltséget nem jelent a gyógyszer­táraknak – mondta dr. Tari János.

Kevés az információjuk

– Nem kaptunk továbbképzést, de még tájékoztatást sem; annyi történt, hogy a számítógépet használó dolgozóknak új, chippel ellátott személyi igazolványt kellett készíttetniük – válaszolta az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) bevezetését firtató kérdésünkre az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmény dolgozója, s hozzá­fűzte: eddigi információikat kizárólag a médiából szerezték.

Az egészségügy veteránja ezek alapján biztos benne, hogy az EESZT nagy előrelépés lesz az ágazatban, ám mint fogalmazott: nagy kérdés, hogy mennyi idő alatt válik mindennapi gyakorlattá az elektronikus ügyintézés.

– Vannak olyan krónikus betegek, akik nem váltják ki a gyógyszereiket, ekképp pazarolják az egészségügy erőforrásait. Az sem példa nélküli, hogy valaki több orvossal is felírat valamilyen kiemelten támogatott gyógyszert, amit így jelentős haszonnal adhat tovább. Ezeket az e-receptnek köszönhetően jóval szélesebb körben lehet majd kiszűrni – említett egyet az EESZT várható előnyei közül a szakember.

KM


Háziorvos: nagyon jó ötlet

Dr. Kiss Csaba nagyon jónak tartja az elektronikus rendszer alapötletét.

– Sokkal több információ áll majd rendelkezésünkre az ellátás során, így javul a betegbiztonság, mi pedig ­minőségibb munkát végezhetünk. Továbbra is ugyanazt a programot fogom használni, a recepteket pedig egyelőre papíron is kiadjuk – jelezte a kótaji háziorvos, hogy a munkájában nem számít nagy változásra. Átmeneti lassulásra azonban igen: mint mondta, egy ilyen hatalmas rendszer indulásakor nem is várható el, hogy rögtön zökkenőmentes legyen minden.

Képszöveg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában