Helyi közélet

2017.10.12. 16:15

Computer Retro: újratöltve

Nyíregyháza - A vártnál is nagyobb siker nyomán kibővítve nyílt újra az informatikatörténeti kiállítás.

Nyíregyháza - A vártnál is nagyobb siker nyomán kibővítve nyílt újra az informatikatörténeti kiállítás.

„Mumifikálódott” számítógép-matuzsálemeket találtak a Giganet munkatársai, amikor beköltöztek a SZÜV egykori nyíregyházi székházába, s a munkájuk iránt lelkesedő dolgozók nem hagyták veszni az ölükbe hullott kincseket.

– Jó néhány gép került elő, amelyeket a Giganet munkatársai többre tartottak annál, hogy csak porosodjanak. Életet leheltek beléjük, felkutattak néhány további darabot, a szervezéshez pedig a mi segítségünket kérték – idézte fel az informatikatörténeti tárlat születését a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője.

– Fontos megmutatni, hogy honnan indult és hova fejlődött az informatika. A felnőttek nosztalgiával nézik a kiállítást, a fiatalok pedig – akik még sosem láttak hasonló szerkezeteket – sokat tanulnak közben – mondta Malamidesz Szilvia a tavaly decemberben nyílt kiállításról, majd hozzáfűzte: – A sikerre tekintettel új gépekkel és információs anyagokkal frissítettük a Computer Retrót, az újranyílt kiállítás ezúttal az év végéig várja a látogatókat.

Nem csak könyvekből

Az elmúlt évtizedek számítógépeit korhű helyszínen bemutató tárlat szerdán, csütörtökön és pénteken 8-tól 15 óráig előzetes bejelentkezés (computerretro.giganet.hu) után várja a látogatókat. Csoportoknak ingyenes a belépés, így a tanévkezdés után mind több osztály látogat el a Számítástechnikai és Ügyviteli Vállalat egykori, Vasvári Pál utcai székházába.

Gergelyné Pivarnyik Rita nemrég első ízben hozta el az egyik, nyelvi tagozatos csoportját a kiállításra.

– Úgy gondolom, érdekesebb a diákoknak a számítógépek hőskora, ha nemcsak könyvekből, képekről ismerkednek vele, hanem saját szemükkel is látják – mondta a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium informatikatanára a tárlatvezetés előtt.

Mosógépnyi merevlemez

– Manapság egy-egy mobiltelefonnal készített fénykép három–öt megabyte méretű, ezen a ’80-as évekből származó merevlemezen mindössze hat–nyolc férne el belőlük – érzékeltette bevezetésként – egy mosógépnyi szerkezetre mutatva – a technikai fejlődést Ilyés Tímea. A többségében 2001-ben született osztálynak szót ejtett az évtizedekkel ezelőtti adathordozókról – lyukszalagokról, floppykról –, az internet előtti adatáramlásról pedig egy sztorija is akadt.

– Debrecen és Nyíregyháza között tömegközlekedéssel szállították a mágnes­szalag-tekercseket, és nem értették, miért sérülnek meg minden alkalommal az adatok, mígnem a futár megmutatta, hová szokott ülni a villamoson, s így kiderült: a motor mágneses mezeje volt a ludas.

A tárlatvezető sorra vette a sornyomtatót, a terminálokat, az első magyar iskola-számítógépeket, a Commodore-gépeknél pedig már felcsillantak a szemek: a diákok tanulmányaikból ismerik a 64-es típust, a tanáruk pedig egy ilyenen írta az első szakdolgozatát. A 9. évfolyamos zrínyis osztály figyelmét az irodatörténeti részleg keltette fel leginkább: hosszan próbálgatták az írógépeket, a telexet, ismerkedtek az írásvetítővel és a telefonközponttal.

Nyitva áll a játékszoba is

– Nagyon érdekes volt látni a fejlődést a ’80-as évektől napjainkig, sok részlet ismerős volt az órákról is – értékelte az élményt az egyik diák, Jakab Luca, miután a játékszobában megismerkedett a Commodore 64-re írt legendás játékprogramokkal is.

Gergelyné Pivarnyik Rita hozzátette: bizonyosan nem ez volt az utolsó osztály, amelyet elhozott a Computer Retro – Az informatika hőskora című kiállításra.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában