Helyi közélet

2017.10.25. 15:26

Csúcstechnológia az urológiai műtéteknél

Nyíregyháza - A szövetmélység és -sűrűség alapján állítja be a sugárterhelést az új, speciális C-karú röntgen.

Nyíregyháza - A szövetmélység és -sűrűség alapján állítja be a sugárterhelést az új, speciális C-karú röntgen.

Érthető volt dr. Adányi József lelkesedése amikor a Jósa András Oktatókórház Urológiai Osztályának új műszereit mutatta be, hiszen olyan berendezéseket kaptak, amelyek csak a nyíregyházi kórházban segítik az urológiai betegek kezelését.

Az osztályvezető főorvos elsőként arról a 15 millió forint értékű műtőasztalról beszélt, mely az összes urológiai beavatkozásra alkalmas, beleértve a speciális kő- és endoszkópos műtéteket is.

– A különleges, 450 kilogramm teherbírású műtőasztal karbonszálas elemeket tartalmaz, nincs benne fém és teljesen átsugározható. A hagyományos műtőasztalokhoz képest a magassága sokkal nagyobb tartományba állítható, így a páciens tökéletes pozicionálása, és az optimális magasság rögzítése jelentősen növeli a beavatkozás biztonságát – sorolta dr. Adányi József, majd az ötvenmillió forint értékű, más kórházban nem látható C-karú röntgen következett.

– A flat detektorral felszerelt berendezés a legmodernebb és legnagyobb teljesítményű röntgenkészülék, mely nagy felbontású, tökéletes képet ad, nemcsak a csontok szerkezetéről, hanem a lágyrészek struktúrájáról is, ami létfontosságú az endoszkópos és laparoszkópos beavatkozások során – mondta az szakrendeléseken évente több mint 30 ezer járó-, és az osztályon évi több mint 3 ezer fekvőbeteget ellátó osztály vezető főorvosa.

– Rendkívül fontos, hogy a műszer a nagy teljesítménye ellenére alacsony sugárterhelést jelent a betegek és a kezelő személyzet számára is – ezt már dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórházak főigazgatója tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az intézményeikben kiemelt figyelmet fordítanak a betegek biztonságára. Az új műszerek pedig ezt a célt is szolgálják.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában