Helyi közélet

2017.10.11. 07:36

Elszabadult a pokol Tiszavasváriban - Saját háza előtt verték félholtra az idős özvegyasszonyt

Tiszavasvári - Testi erővel elkövetett testi sértés, kötőhártyavérzés, részleges látásvesztés, arc-, mellkas-, térd- és szemhéjzúzódás, mellkasi és hasi panaszok. Ezek a megállapítások szerepelnek többek között azon az ambuláns lapon, illetve orvosi látleleten, amelyért 4500 forintot kellett fizetnie a 68 esztendős, Tiszavasváriban élő Ádám Pálnénak, akit a saját portája előtt vertek félholtra. A többségében romák lakta, bűdi városrészben élő özvegy­asszony sírva mesélte el, mi mindenen ment keresztül egyetlen nap leforgása alatt.

Tiszavasvári - Testi erővel elkövetett testi sértés, kötőhártyavérzés, részleges látásvesztés, arc-, mellkas-, térd- és szemhéjzúzódás, mellkasi és hasi panaszok. Ezek a megállapítások szerepelnek többek között azon az ambuláns lapon, illetve orvosi látleleten, amelyért 4500 forintot kellett fizetnie a 68 esztendős, Tiszavasváriban élő Ádám Pálnénak, akit a saját portája előtt vertek félholtra. A többségében romák lakta, bűdi városrészben élő özvegy­asszony sírva mesélte el, mi mindenen ment keresztül egyetlen nap leforgása alatt.

Vérbe lábadt szemmel, remegő lábakkal, a fájdalomtól meggörnyedve fogadott a minap Tiszavasváriban a 68 esztendős Ádám Pálné Valika néni, akit – elmondása szerint – a szembe szomszédjai vertek félholtra. A többségében romák lakta városrészben élő özvegyasszony elmondta: szeptember 19-én délelőtt hazaérve döbbenten tapasztalta, hogy valaki betört hozzá, felforgatta a lakását és elvitte minden pénzét. – Kihívtam a rendőrséget, akik átvizsgálták a házat, fotókat készítettek és kikérdeztek. A távozásuk után a húgomhoz vezetett az utam. A visszaúton az egyik helybeli figyelmeztetett, hogy a szomszédom megüzente: ne merjek hazamenni, mert agyonver, amiért kihívtam a családjára a rendőröket. Nem foglalkoztam a fenyegetőzéssel, hiszen én csak a betörést jelentettem be. Hiba volt…

Be- és feljelentést is tett

– A szomszédasszonyom és a lánya már a kapum előtt rám támadt. Ütöttek, vertek, csomóstól tépték ki a hajam, a fogaim is kiverték. Amikor a földre kerültem, egyikük a nyakamat szorította, a másik a testemet rugdosta, elvesztettem az eszméletemet. Amikor magamhoz tértem, az egész arcomat vér borította. Minden erőmet összeszedve eltántorogtam a húgomhoz, aki azonnal hívta a mentőket, s hamarosan újra megérkeztek a rendőrök is – idézte fel a történteket Valika néni. – Ha voltak is szemtanúi a támadásnak, ők nem fognak beszélni, hiszen nem akarnak ugyanígy járni. Én feljelentést tettem a rendőrségen – tette hozzá.

Rendre és biztonságra vágynak

Szomorú „látlelettel” szolgált a bűdi városrész közbiztonságáról a brutális támadás apropóján Kóti Piroska, a helyi romákat segítő önkéntes.

– Nem titok, ezt a szegregátumot mindig is mostohagyermekként kezelte a jobbikos városvezetés, ezért tartunk itt. Sötétedés után nem, vagy csak félve merünk kimenni az utcára, szinte mindennaposak a vagyon elleni bűncselekmények, amelyek hátterében véleményem szerint a futótűzként terjedő droghasználat áll.

– Sok fiatalt látni bódult, agresszív állapotban a környéken, s nem nehéz kitalálni, honnan szerzik az anyagot és hogyan a rávalót. Az utóbbi időben több tucat kerékpárt loptak el, a minap feltörtek és kirámoltak egy autót, az én otthonomban egy besurranó tolvaj járt, volt, akinek virradóra lebontották a fakerítését, másnak a terményeit, jószágait lovasították meg. A törvénytisztelő helyiek okkal csalódottak, amikor azt látják, hogy a rendőrség „vendégszeretetét” csak pár napig élvezik azok, akiknek jó ideig rács mögött lenne a helyük. A jobbikos településvezetés anno azt ígérte, mintaváros leszünk. Nos, igazuk lett: Tiszavasvári most olyan, „mint-a” gettó… – summázta az aktivista.

Meglepő információkkal szolgált lapunknak a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a lakásbetöréssel kapcsolatban: a Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai az adatgyűjtési eljárás során megállapították, hogy „a bejelentésben előadott cselekmény nem valósult meg”, vagyis nem találtak betörésre utaló nyomokat, s mivel a bűncselekmény gyanúja hiányzott, a városi rendőrkapitányság elutasította a feljelentést. – A 68 éves asszony bántalmazásának körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgáljuk – közölte dr. Fedor Rita sajtószóvivő.

A város, illetve a városrész egyre romló közbiztonságára panaszkodó Kóti Piroska állításait pedig egyértelműen cáfolják az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűn­ügyi Statisztika városra vonatkozó ez évi adatai. – Január és augusztus között csökkent a regisztrált bűncselekmények, a lopás, a testi sértés és a garázdaság bűncselekmények száma, és rablás sem fordult elő többször, mint tavaly, mindössze 3 esetben. A város közigazgatási területén a Tiszavasvári Rendőrkapitányság állománya a nap 24 órájában jelen van a közterületeken, s kiemelt figyelmet fordít a „bűdi városrészre”. Ha szükséges, más területről is idevezényelnek járőröket.

Valós probléma a kábítószerezés

– Az új pszichoaktív anyagok sajnos Tiszavasváriban is jelen vannak, főként fiatalok használják. A rendőrség bűnüldöző és prevenciós tevékenységgel törekszik a kábítószerekkel és az azokhoz kapcsolódó bűncselekmények visszaszorítására, felderítésére, megelőzésére. Szeptemberben több kerékpárlopásról érkezett bejelentést a rendőrségre, a bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható 18 éves tiszavasvári férfi már előzetesben van, büntetőeljárás indult ellene. A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a közrend és a közbiztonság védelmét a rendelkezésre álló törvényes eszköztárral fenntartsa! – hangsúlyozta dr. Fedor Rita rendőr őrnagy.


Mezőőrséggel erősítik a közbiztonságot

– Tiszavasvári jobbikos városvezetése évek óta sürgeti a közrend, a közbiztonság erősítését, de gyakran falakba ütközik. Megakadályozták a helyi csendőrség felállítását, az önkormányzat előremutató rendeleteit, ennek ellenére mindent megteszünk a lakosok személyi és vagyonbiztonságáért: térfigyelő kamerák kihelyezése, közterület-felügyelet megerősítése – sorolta dr. Fülöp Erik polgármester. Hozzátette: a közeljövőben felálló mezőőrséghez is nagy reményeket fűz.

– A bűdi városrész – ahol bántalmazták az idős asszonyt – volt az, amely a legnagyobb ellenállást fejtette ki tavaly, amikor pont az ilyen problémák orvoslására szerződést kötöttünk a Becsület Légiójával, holott a rendvédelmi eredmények magukért beszéltek. Ezek a lépések csak a tűz oltására elegendőek, a rendőrség nélkül, melynek feladata mindezen problémák kezelése és megoldása, jelen helyzetében, kellő anyagi és jogszabályi támogatás híján, erőtlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában