Helyi közélet

2017.10.07. 16:58

Halálos falatok

<em>Ma már nevetve eleveníti fel azokat a pillanatokat ismerősöm, amikor a családtagjaival hirtelen rádöbbentek arra, hogy minden bizonnyal gombamérgezéstől lettek rosszul. </em>M. Magyar László írása.

Ma már nevetve eleveníti fel azokat a pillanatokat ismerősöm, amikor a családtagjaival hirtelen rádöbbentek arra, hogy minden bizonnyal gombamérgezéstől lettek rosszul. M. Magyar László írása.

Szerencsére a fájdalomtól és görcsöktől szenvedő szülők és nagyszülők nem tétlenkedtek, azonnal hívták a mentősöket, s a gyomormosásnak köszönhetően még ma is közöttünk vannak. A hideg azonban ott futkározik a mesélő és a hallgató hátán, hiszen ez a történet végződhetett volna akár tragédiával is. S mint oly sok esetben, akkor is az történt, hogy megbíztak az egyik rokonuk tudásában, s úgy készítették el a tojásos-gombás finomságot, hogy szakemberrel nem vizsgáltatták be az alapanyagot.

Mezőkön és erdőkben járva – különösen az őszi időszakokban – gyakran találkozunk különböző gombákkal, s a kiránduló ember óhatatlan vágyat érez arra, ha már rájuk talált, akkor legyenek benne a kosarában, hiszen milyen finom vacsora lehet belőlük. Hiába a számtalan figyelmeztetés, hiába a sok tragédia, mindig vannak olyanok, akik megbíznak ismerőseikben, vagy esetleg a növényhatározót felhasználva a saját ismereteikben. Sajnos, az is az igazsághoz tartozik, hogy megyénkben nagyon kevés a gombaszakértő, tulajdonképpen nincs is kivel bevizsgáltatni az összegyűjtött gombákat nagyon sok településen, az pedig drága mulatság, hogy Nyíregyházára utazzanak be minden alkalommal a szakértőhöz.

Lelkesen gyűjtjük a gombát úton-útfélen, de legyen bennünk annyi felelősségérzet, hogy meg is mutatjuk a szakértőnek! Ha pedig jól tudjuk, hogy nincs kivel és hol bevizsgáltatnunk, legyen akaraterőnk otthagyni, s csak gyönyörködjünk a természet sokszínű szépségében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában