Helyi közélet

2017.10.25. 09:05

Húsz éve menedéket nyújt az otthon

Nyíregyháza - A napokban ünnepelte megalapításának huszadik évfordulóját a Szent József Védőotthon.

Nyíregyháza - A napokban ünnepelte megalapításának huszadik évfordulóját a Szent József Védőotthon.

A megalakulásának huszadik évfordulóját a közelmúltban ünnepelte a nyíregyházi Szent József Védőotthon.

Gondoskodniuk kell róluk

Az elmúlt két évtizedet ünnepi beszédében Eisert Lászlóné, a Patrónus Egyesület elnöke idézte fel azon a kis ünnepségen, amelyet a Nyíregyházi Egyetem éttermében rendeztek meg. Mint elmondta, a hátrányos helyzetű fiatalok, a tanulásban akadályozott és értelmileg sérült fiatalok jövője már akkor foglalkoztatta a szülőket, amikor még a gyermekek a Bárczi Gusztáv Általános Iskola tanulói voltak. Látva a város napközi otthonos ellátása szűkös helyzetét, megfogalmazódott a felnőttekben, hogy a fiatalok sorsáról nekik kell gondoskodniuk.

A terveik megvalósulásához támogatást kaptak az 1995-ben megalakult Patrónus Egyesülettől, amely a céljai között felvállalta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fiataljainak és családjainak testi, lelki és szociális segítését. A szülők csatlakoztak a Patrónus Egyesülethez, amely végül kapott egy épületet a római katolikus egyháztól a Közép utcában a sajátos nevelési igényű fiatalok napközi otthonos ellátására. A 20 férőhelyes Szent József Védőotthont 1997. augusztus 1-jén szentelte fel dr. Váradi József plébános, aki egyben a névadó is volt.

Jelentős esemény volt, amikor a Start Rehabilitációs Vállalat munkát biztosított a fiatalok számára 2005. június 30-áig. Az épület felújítására 2000-ben a nyíregyházi önkormányzattól 1 millió forintot kaptak. A Szent József Védőotthon fenntartására 2003-ban megalakult az Együtt Veled Alapítvány, amelynek az elnöke Eisert Lászlóné lett.

Az állami normatíva mellett pályázatokat írtak, valamint nagy segítséget jelentett számukra az adók egy százaléka is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában