Helyi közélet

2017.10.06. 13:59

Ibrány katalizátorai, avagy „Semmiből nem lesz semmi!”

Ibrány - Az Ibrányi Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium nagy népszerűségnek örvend.

Ibrány - Az Ibrányi Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium nagy népszerűségnek örvend.

Öveges professzor még a XIX. században született a Zalai megyei Pákán, és aligha gondolta, hogy a XXI. században labort neveznek el róla az ország túlsó végén. Ibrányban nagy tisztelettel adóznak az emléke előtt. Hajdanán ő volt a nép tanítója, a fizikai hazai varázslója, aki szórakoztatva, színészi fogásokkal mutatta be a tévénézőknek is a magyarázatait, következtetéseit.

– Öveges József azt mondta egykor: „Az oktatás célja nem az, hogy befejezett tudást adjon, hanem az, hogy szilárd alapot teremtsen a továbbhaladásra”. Az értelemnek és a szavaknak nagy súlya volt nála, a füzetek elsõ lapjára kedvenc jelmondatát íratta diákjaival: „Semmibõl nem lesz semmi!" Ennek szellemében tanítunk. Jelenleg százhetvenen járnak hozzánk, és amellett, hogy családias a hangulat a diákok és tantestület körében, a számok bizonyítják, hogy minőségi szakmai munka folyik nálunk – jelentette ki Gincsai Zoltán igazgató, aki az egyik komoly értéküknek tartja a felszerelt Öveges József laboratóriumot. – Névadónk pontosan 75 esztendeje hunyt el, természetesen méltó módon megemlékeztünk erről. Pénteken az aradi vértanúk előtt tisztelegtünk, október végén pedig az 56-os forradalomra emlékezve rendezünk ünnepséget, novemberben pedig következik a szalagavató. Részesei vagyunk a hátrányos helyzetű diákokat segítő Arany János Kollégiumi Programnak, amely öt évfolyamot ölel fel. Az előkészítői év után teljesítik az előírt képzést a tanulók, majd érettségi vizsgát tesznek. Miután kikerülnek tőlünk a gimnazisták, két út közül választhatnak: vagy részesei lesznek a felsőoktatásnak, vagy elindulnak a munka világában. A mi felelősségünk, hogy ehhez kellő alapot adjunk. Amikor Ibrányba kerültem, akkor ünnepeltük az iskola fennállásának 50. évét. Azóta többek között egészséges életmód díjat kaptunk, elkészült a már említett Öveges-labor, a megyei diákolimpián rendre sikereket érünk el, részt vállalunk a település közösségi életéből, tehát nyugodtan állítható, hogy a térség katalizátorai vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában