Helyi közélet

2017.10.14. 08:42

Leszúrtak egy postást a Vasvári Pál utcán - Mindenki a késes támadót kereste

Nyíregyháza - Kamerák felvétele is segítette a rendőrök munkáját, szemtanú próbálta elkapni a tettest.

Nyíregyháza - Kamerák felvétele is segítette a rendőrök munkáját, szemtanú próbálta elkapni a tettest.

Mint lapunkban beszámoltunk róla, csütörtökön Nyíregyházán, a Vasvári Pál utca 5. szám alatti társasház lépcsőházában egy férfi megtámadott és késsel megsebesített egy postai kézbesítőt, aki könnyű sérüléseket szenvedett. A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint mivel a postás aktívan ellenállt, a gyanúsított végül értékszerzés nélkül elmenekült a helyszínről. A rendőrök a feltételezett tettest rövid időn belül azonosították, Nyíregyházán elfogták, kihallgatták és bűnügyi őrizetbe vették.

A polgárőrök puszta jelenlétének visszatartó ereje van." Cidor Mihály

Hasznos felvételek

A bejelentést követő forró nyomon üldözés összetett és összehangolt tevékenység, aminek keretében a rendőri feladatok átfedik egymást annak érdekében, hogy a bűncselekmény elkövetőjét a lehető leghamarabb azonosítsák és elfogják, s mint megtudtuk, ebben fontos szerepe volt egy kamera felvételének is.

– Nemcsak ebben az ügyben, hanem más bűncselekmények felderítéséhez, az elkövetők azonosításához, valamint elfogásához gyakran nyújtanak jelentős segítséget a térfigyelő és az egyéb magántulajdonú kamerarendszerek felvételei, amelyek száma évről évre növekszik, s már több mint száz kamera figyeli Nyíregyháza különböző pontjait – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Fedor Rita őrnagy. A megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hozzátette: a postai kézbesítőt ért támadás gyors felderítéséhez is nagyban hozzájárult, hogy a bejelentést követően rövid idő alatt sikerült kollégáiknak beszerezni egy magántulajdonú kamera rögzítette felvételt a feltételezett elkövetőről, amit közzé lehetett tenni a rendőrség honlapján, illetve a média segítségével igen széles körben tudtak terjeszteni, és így elérni a lakosságot.

Már több mint száz kamera figyeli Nyíregyháza különböző pontjait." Dr. Fedor Rita

– A tapasztalataink azt mutatják, hogy az emberek akarnak segíteni a rendőrségnek, a rendőröknek. A legtöbb esetben kapunk az általunk közzétett felhívásokra állampolgári bejelentést, és így volt ez most is – hangsúlyozta a szóvivő, és ezúton is köszönik a bejelentőnek, hogy segítette munkájukat.

– Nem számít mindennaposnak, hogy állampolgárok közbelépnek és megkísérelnek megszakítani egy-egy súlyos bűncselekményt vagy elfogni az elkövetőt, de van rá példa – válaszolta dr. Fedor Rita arra a kérdésünkre, milyen gyakran találkoznak „hősökkel”, akik akár a mentésben, egy tettes elfogásában segíteni akarnak és mernek. Példaként egy nyári, nyírbátori esetet említett, amikor Váradi Mihály és Váradi Gábor nyírbátori lakosok egy rablás elkövetése közben az eladónő segítségére siettek, és megakadályozták súlyosabb bántalmazását, az elkövetőt pedig a rendőrök megérkezéséig visszatartották.

Bátor, de veszélyes tett

– A postai kézbesítőt ért támadást követően egy férfi mindent megtett ezért, hogy elfogja az elkövetőt és visszatartsa, ami nagyon bátor és tiszteletreméltó cselekedet volt a részéről, de egyúttal nagyon veszélyes is – fogalmazott és figyelmeztetett is egyben a sajtószóvivő. – Mi azt tanácsoljuk minden esetben, de legfőképp akkor, ha felfegyverkezett vagy nyilvánvalóan erőfölényben lévő elkövető(k)ről van szó, senki ne kockáztasson! Aki bűncselekmény szemtanújává válik, az haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107, 112 segélyhívószámok valamelyikén és igyekezzen megfigyelni, megjegyezni az elkövető ruházatát, külső személyiségjegyeit, valamint az általa használt jármű típusát, színét, rendszámát és amennyiben módjában áll, a haladási irányát is.

- KM-Bm, LTL -


Ha kérik, ott vannak a polgárőrök is

– Sajnálatos, hogy ilyen megtörténhet, de ezzel a veszélyhelyzettel együtt kell élni. Az országos szövetségünk már évekkel ezelőtt együttműködési megállapodást kötött a Magyar Postával a nyugdíjkézbesítések biztonságáért. Bizonyos településeken ez ma is élő, aktív tevékenység – jegyezte meg Cidor Mihály, a Nyíregyházi Polgárőr Egyesületek Szövetségének ügyvezetője. Hozzáfűzte: – A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy személyiségi jogokat nem sértve a postást kíséri a polgárőr tisztes távolból, és a puszta jelenlétének visszatartó ereje van. Természetesen nem lehet jelen mindenütt polgárőr, csak ahol a Magyar Posta ezt kéri, igényli.

– Ha járőröznek polgárőreink és amennyiben civilben vannak, akkor is kötelességüknek érzik a segítségnyújtást. A postások közfeladatot ellátó személyek, a nyugdíjak kézbesítésénél fokozott figyelmet érdemelnek. A polgárőröknek nincs intézkedési jogkörük, ugyanaz vonatkozik rájuk, mint bármelyik más állampolgárra. Ha bűncselekményt észlelnek, azonnal jelezniük kell, és a megtámadott segítségére sietnek. A pénteki, megyei vezetői értekezletünkön kiemelt téma lesz a csütörtöki, Vasvári Pál utcai eset, ami információim szerint nem rablás, hanem személyi támadás volt – említette az ügyvezető.


[related-post post_id="3646901"]

[related-post post_id="3647598"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában