Helyi közélet

2017.10.22. 13:14

Lilába öltöznek a töltések

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az ősz beköszöntével a virágzó növényeink száma egyre csökken, vannak azonban olyan kivételek, amelyek ebben az évszakban örvendeztetik meg színpompájukkal a természet kedvelőit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az ősz beköszöntével a virágzó növényeink száma egyre csökken, vannak azonban olyan kivételek, amelyek ebben az évszakban örvendeztetik meg színpompájukkal a természet kedvelőit. Ilyen az őszi kikerics, amely évente kétszer virágzik. A domb- és hegyvidékeinken viszonylag gyakori, az Alföldön azonban csak elszórtan fordul elő. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyirkosabb réteken és legelőkön, valamint a ­FETIVIZIG védelmi létesítményein találkozhatunk vele.

A virágszőnyeg – mint különleges, egyedülálló természeti jelenség – megfigyelhető ebben az időszakban Garbolc környékén, a magyar–román–ukrán hármashatár térségében, a Palád patak mentén és a Túr töltésének egyes részein – adott tájékoztatást Gacsályi József, a Szatmári Szakaszmérnökség területi felügyelője.

Mivel az őszi kikerics két hét alatt elvirít, a természet szépségeit kedvelőknek érdemes időben felkeresniük ezeket a helyeket – a töltéseken futó kerékpárutakon a megközelítésük sem nehéz.

Vigyázat, mérgező!

A közel tizenöt centiméter magas növény sűrű, szőnyegszerű megjelenése mintegy tíz éve vált látványossá a környéken. Ez a környék fokozottan védett, így évről évre terebélyesedik az előfordulási terület.

A szakemberek szerint a mag a környező erdőkből kerülhetett ide. A növényt a legelő állatok elkerülik, amit bölcsen tesznek, ugyanis az őszi kikerics az egyik legmérgezőbb növényünk.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában