Helyi közélet

2017.10.05. 10:27

Nagy élmény a hangban kifejezett erő, csábítás

Nyíregyháza - Hazánk erdeiben az ősz egyik különlegessége a szarvasbőgés, amit néhány alapszabály betartásával a túrázók is élvezhetnek.

Nyíregyháza - Hazánk erdeiben az ősz egyik különlegessége a szarvasbőgés, amit néhány alapszabály betartásával a túrázók is élvezhetnek.

Ez a gímszarvasok nászának az időszaka, amely augusztus végén kezdődik, szeptember közepén vagy végén éri el a csúcsot, és általában október végéig, november elejéig tart. Ezekben a hetekben a bikák szerelmes bőgésétől hangos az erdő. A szarvasbika jellegzetes hangja kettős célt szolgál: egyrészt a szerelmes bőgése segít egyben tartani a saját „háremét”, valamint hogy visszataláljanak a lemaradók, másrészt a vérfagyasztó üvöltés jelzés és figyelmeztetés is a rivális szarvasbikáknak. Az egyik nyíregyházi olvasónk férje szenvedélyes vadász, így a hitvese is gyakran elkíséri a Zempléni-hegységbe.

– Többször hallhattam már a szarvasok bőgését. Pár évvel ezelőtt éppen azért mentünk fel az egyik vadász barátunkhoz, hogy hallhassuk a szarvasbikákat. Az idén is hallhattam a bikák hangját, de most csak véletlenül, nem tudatosan készültünk rá. Egy baráti házaspárral bóklásztunk a hegyekben, gombásztunk és kutyákat sétáltattunk, amikor arra figyeltünk fel, hogy a két férfi lemaradt. Visszafordultunk, s akkor derült ki, hogy hallgatják a szarvasok bőgését – mesélte érdeklődésünkre Emília asszony.

– Igaz, most távolabbról jött a hang, az erdő másik oldalán lehettek a bikák. Különleges érzést ad az a tudat, hogy nem olyan nagyon messze – de mégsem olyan közel, hogy veszélyérzetünk lenne – jönnek-mennek ezek a nagy állatok. Talán attól olyan megkapó ez az egész, hogy a végtelen csendben, a nagy békességben részese lehetsz az állatok csodálatos világának, hallhatod a bika hangban kifejezett erejét, csábítását vagy dühét.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában