Helyi közélet

2017.10.07. 08:30

Nem jó, ha már a bunyó is közösségi élmény

Berkesz - A bántalmazott kisfiú családja megelégelte a gyerekeik folyamatos zaklatását.

Berkesz - A bántalmazott kisfiú családja megelégelte a gyerekeik folyamatos zaklatását.

Járólapba verték a fejét egy tizenegy éves gyereknek a berkeszi általános iskolában szerdán egy verekedés során. Mindez egy suliban – ahová erejüket próbálgató „kis kakasok” is járnak – talán nem olyan szokatlan, ám nem úgy a családokban, az aggódó szülők szemében. Ráadásul a mostani történet kissé cifrább is az átlagnál: egyrészt nem csak „kis kakasok”, nagyobbak is érintettek voltak az ügyben, másrészt egy olyan gyereket bántalmaztak, aki a szintén bántalmazott – s mindemellett autista – unokatestvérét szerette volna megvédeni. S akadt még egy ok, amiért a helyszínen eredtünk a történtek nyomába: megtudtuk, hogy messze nem ez volt az első összecsapás ebben a tanintézményben a falubeli és az állami gondozott tanulók között.

Ami az iskolában történt, alighanem másfél perc alatt lezajlott." Nagy Csaba

Agyrázkódás zúzódással

Mivel kiderült, hogy a kisfiú édesanyja a gyermekéhez ment be a nyíregyházi kórházba, elsőként a nagymamát kerestük fel. Megpillantva a falu peremén, egy elkerítetlen parcellán álló aprócska házat, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a nénin kívül még heten laknak az 50 négyzetméternél alig nagyobb épületben. Hamar világossá vált, hogy amennyire nehezen élnek, annál nagyobb az szeretetben.

– Négy unokám jár ebbe az általános iskolába, kettő a velem élő egyik, kettő pedig a másik lányomé, akik mellettünk laknak – mutatott az idős asszony a szomszédos házra, egy hasonlóan népes család otthonára. – Szabolcs, a kis unokám a másik, hétéves unokámat próbálta elválasztani egy ugyanolyan korú fiútól. Ezért megrugdosták, s úgy megverték, hogy agyrázkódást kapott és koponyazúzódása lett – sorolta az eset hatása alól szabadulni nem tudó nagyszülő. Az iskolából senki sem jelezte, hogy baj van, a gyerek sem panaszkodott, a délutáni tanszobai foglalkozásokat végigülte, s csak délután, hazaérve mutatta meg a kék-zöld foltjait s lett rosszul. Azonnal rohantak vele a kisvárdai kórházba, ahol benn is tartották. A fiú édesapja azonnal közzétette a történteket az egyik közösségi portálon, s az iskola igazgatóját kiskorú veszélyeztetése miatt feljelentette a rendőrségen. Mint megfogalmazta: „az intézetis tanulók terror alatt tartják a falubeli gyerekeket, a szülők zúgolódnak, s az iskolavezetés nem tud vagy nem is akar tenni a kialakult helyzet ellen”.

Másfél perc alatt lezajlott?

Nagy Csaba iskolaizgató szemmel láthatóan nem nagyon örült a váratlanul betoppanó újságírónak, de a tanítást félbehagyva készségesen a rendelkezésünkre állt. Egy szóval sem tagadta a történteket, de azt, hogy gyakori volna az iskolában a verekedés, határozottan visszautasította. – Három pedagógus ügyel minden szünetben az udvaron és a folyosókon az iskolába járó 62 gyerekre, ami nem sok. Ami történt, alighanem másfél perc alatt lezajlott. A kolléga már a csoportosulásra lett figyelmes – adta tudtul a tősgyökeres berkeszi iskolavezető, előrebocsátva, hogy a rendőrség nyomoz az ügyben, s ettől többet a vizsgálat lezárultáig nem tud mondani.

Annyit még elárult, hogy a tanulólétszám fele valóban állami gondozott, családotthonokban élő gyerek, s 6 osztályt visznek, összevonva az 1.-t és a 3.-at, illetve a 2. és a 4. osztályt, aminek az oka a drasztikus gyereklétszám-csökkenés.

Azt már nem ő, hanem a falubeliek árulták el, hogy sok szülő a fennálló helyzet miatt inkább Demecserbe, Kisvárdára hordja iskolába a gyerekét. Fontos tudni: a megyei önkormányzat tiszadobi gyermekvédelmi központja alá sorolva 4 családotthon működik a településen, az elsőt még 1997-ben hozták létre. Mindben egy nevelő és négy gyermekfelügyelő vigyáz a 12 évesnél idősebb gondozottakra felváltva a nap 24 órájában. De bármennyire is igyekeznek megtenni mindent, a lakosok szerint a neveltjeikkel sok a gond.

A régi struktúra jobb volt

Mobiltelefonja internet-hozzáféréssel mindegyiknek van, de „italoznak, drogoznak, csak a kortárscsoportra hallgatnak, s még az iskola tanáraival is tiszteletlenül beszélnek”. Jobb volt – mondják az emberek – a régi MÁGYO idejében: nem volt romafelzárkóztatás, de volt fegyelem, házirend, saját csecsemő- és óvodaotthon és belső iskola. A gondozottak tanulhattak, szakmát szerezhettek, s ahogy az innen kikerült Kálid Artúr színművész is, kiemelkedhettek a szegregáltságból. Szerettünk volna Fazekas Judit otthonvezetőt is megszólaltatni, de sem őt, sem a település polgármesterét, Szidor Attilát nem találtuk a hivatalában.

A bántalmazott kisfiú neve elhallgatását kérő édesanyját is csak telefonon értük el, éppen a gyermekével várta a vonatot a kisvárdai állomáson. Változatlanul zaklatott volt, s nem rejtette véka alá, hogy mióta a fiait beíratta az iskolába, nem volt hét, hogy ne kellett volna ott panaszt tennie, mi megy a gyerekek között.

– Képzelje csak el, a nagyok azért „rágtak be” a fiamra, mert meg akarta akadályozni, hogy egy jó bunyót lássanak. A földre vitték, rugdosták, s két nagy „intézetis” – a földön hason fekve Szabolcs nem láthatta, melyik a kettő közül – a járólapba verte a fejét. A többi pedig perceken át hangosan skandálta, hogy „Boksz, boksz, boksz!”. Miért nem vették ezt észre? Ezt megelőzően a nőverem gyerekét a karjánál fogva kilógatták az emeletről. Mi van, ha megcsúszik az elkövető keze? Minek kell történni, hogy a felnőttek csináljanak valamit? – fojtogatta hallhatóan a sírás.

A megfigyelés alatt tartott Szabolcsot pénteken hazaengedték a kórházból, de pihennie kell. A rendőrség csütörtökön az iskolában járt, de mivel nem folyt vér, ki tudja, mit tehetnek. Maradt viszont egy apróság, amit mindenképpen el kell mondani: az is „intézetis” gyerek volt, aki legvégül megakadályozta, hogy nagyobb baj legyen, ráordítva a társaira, hogy hagyják abba.


A rendőrség is nyomoz

– A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Demecseri Rendőrőrsén szülők tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki előző nap 11 éves fiukat a berkeszi általános iskolában bántalmazta. A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Az eljárás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást jelenleg nem áll módunkban adni – válaszolta érdeklődésünkre Fedor Rita szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában