Helyi közélet

2017.10.06. 14:40

Nyíregyháza angolai szemmel

Nyíregyháza - Ösztöndíjjal került a Nyíregyházi Egyetemre egy dél-afrikai diák.

Nyíregyháza - Ösztöndíjjal került a Nyíregyházi Egyetemre egy dél-afrikai diák.

A Nyíregyházi Egyetem tanévnyitó ünnepségén két hallgatóval fogott kezet dr. Kovács Ferenc – a megyeszékhely első embere rajtuk keresztül fogadta nyíregyházi polgárokká az elsősöket.

– Jóleső meglepetés volt a polgármesteri köszöntés – emlékezett vissza egyikük, Junqueira Ináció Manuel, aki úgy véli, azért esett rá a választás, mert ő az első, aki a Stipendium Hungaricum elnevezésű program keretében tanul Nyíregyházán.

– Jól tanultam, ennek köszönhetően kerültem ösztöndíjjal Magyarországra – válaszolta az afrikai diák az előzményeket firtató kérdésünkre, s hozzáfűzte: azért kezdett gépészmérnöki tanulmányokba, mert hazájában, Angolában ez hiányszakmának számít.

Egy barátja ajánlotta a várost

Ináció az elmúlt egy évet Budapesten töltötte, ahol magyarul tanult – különös tekintettel a műszaki nyelvre –, s amint beszélgetésünkből kiderült, sikerrel vette ezt a nem kis akadályt.

– Magyarország Angolában híres az oktatási rendszeréről. Hamar megszerettem az országot, ugyanis nagyon tiszta, rendezett, szervezett. Barátságosak az emberek, jó a közlekedés – pontosak a buszok és a vonatok –, és már rövid itt-tartózkodásom alatt is sok szép helyet láttam – tért rá a saját tapasztalataira, példaként pedig a fővárosi hidakat, a Citadellát és Szentendrét említette.

Nyíregyházát – és az egyetemét – egy barátja ajánlotta, aki itt végzett, s azóta már Angolában kamatoztatja a repüléssel kapcsolatos tudását.

Ináció még csak néhány hete költözött a megyeszékhelyre, de máris megszerette; mint elmondta, Afrikában egy hasonló méretű város – Malanje – volt az otthona.

– Nyíregyháza sokkal kellemesebb, nem olyan zsúfolt és zajos mint Budapest, és a lakói is sokkal türelmesebbek. A fővárosban nyolc angolaival éltem, portugálul beszéltünk, ez pedig a magyarnyelv-tanulás rovására ment – említett egy másik, Nyíregyháza mellett szóló szempontot.

Az első helyi élményei közül az állatparkot emelte ki annak ellenére is, hogy a számunkra egzotikus állatok – például elefántok, zsiráfok, majmok – a hazájában szabadon kószálnak.

– Jó az oktatás a Nyíregyházi Egyetemen. Az előadások lényegét értem, a maradékban pedig számíthatok a tanárok segítségére. Az intézményben barátokra is leltem, akikkel együtt tanulunk, szórakozunk.

Családi élet az interneten

– Egyelőre nem tudom, hogy az alapképzés után munkába állok vagy mesterképzéssel folytatom, de még három és fél évem van eldönteni – mondta a terveiről Junqueira Ináció Manuel, akit nyugdíjas orvos édesanyja, tanár nővére és a barátnője vár otthon.

Hogy mikor látja őket legközelebb, arról fogalma sincs – addig az internetes kapcsolattartással kell beérnie, s reméljük, sokat segít a nyíregyházi vendégszeretet is.


Az étel jó, az idő rossz

– Annyi finom magyar étel van, hogy nincs is kedvencem – említette a leendő gépészmérnök, majd némi unszolásra a gulyáslevest és a palacsintát emelte ki, s azt is elárulta: nagyon nehezen viseli a magyarországi idő­járást.

– Az elmúlt nyáron melegebb volt, mint otthon, a tél pedig különösen megviselt, ugyanis Angolában soha nincs hidegebb 17 foknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában