Helyi közélet

2017.10.09. 14:07

Sok az idős pedagógus, a probléma gyökerei mélyek

Nyíregyháza - Titkári értekezletet tartott a Pedagógusok Szakszervezetének megyei szervezete hétfőn Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Titkári értekezletet tartott a Pedagógusok Szakszervezetének megyei szervezete hétfőn Nyíregyházán.

- A béremelések, illetve az életpályamodell bevezetésének a hatására az elmúlt években több ezerrel nőtt a pedagógusok száma - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a napokban, majd hozzátette: – Miközben három-négy éve 10 ezren, az idén 13 ezren jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre. Akkor 6500 felvételizőt, most pedig 10 ezret vettek fel. A pedagógusok számának növelése annál is inkább fontos, mert ma az óvónők, tanítók, tanárok 37 százaléka 50 évesnél idősebb, vagyis kell az utánpótlás.

Hétfőn ezzel az állítással szembesítettük Szabó Zsuzsát, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei kötődésű alelnökét, aki részt vett a szabolcs-szatmár-beregi szervezet titkári értekezletén a Continental Aréna konferenciatermében.

– A számokkal nem vitatkozok, hiszen ezek tények. Ugyanakkor az is igaz, hogy komoly munkaerőhiányról beszélhetünk. A beiskolázástól még nem oldódnak meg a gondok. Jelenleg főleg az informatika, a nyelv, a matematika és a fizikai szakos tanárokból van hiány országszerte. Enyhítene a problémán, ha a nyugdíjas korhatárt elért kollégáknak lenne lehetőségük arra, hogy tovább tudjanak tanítani – fejtegette Szabó Zsuzsa, majd megjegyezte: – Most az is előfordulhat, hogy az érettségi előtt állókat tanító pedagógus a nyugdíj miatt nem vihet végig egy osztályt, ami senkinek sem jó. Van rá mód, viszont elég hosszadalmas a bürokratikus eljárás. Az országjárás során szembesülhettem azzal: minden megyében komoly gond, hogy igen magas a korfa. Ha pedig pótolni kell az idős kollégát, a helyettesítéssel nagyobb a teher a fáradtabb pedagóguson.

Rétvári Bence azt is elmondta, hogy az életpályamodell keretében másfél-kétszeresére emelték négy-öt év alatt a pedagógusok bérét. Amíg 2013-ban a pályakezdő oktató bruttó 130 ezer forintot keresett havonta, ma ez az összeg 203 ezer forint.

– A differenciált béremelésnél ne feledjük el, hogy eközben elvették a különböző pótlékokat. Tehát a teljes képet kell nézni, nem a kiragadott részleteket! A kilenc évfolyamos általános iskola víziójáról azért korai bármit is nyilatkozni, mert ez az egész struktúrát felbolygatná, és a társadalomra is komoly kihatással lenne, de mivel nincs konkrétum, ezért nem kommentálnám a puszta felvetést sem – reagált Szabó Zsuzsa.

A jövőre száz esztendős Pedagógusok Szakszervezete hamarosan Siófokon tartja a kongresszusát, a későbbiekben pedig tisztújító közgyűlésen választják meg a tisztségviselőket.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában