Helyi közélet

2017.10.05. 11:13

Támogatják a környezettudatosságot

Nyíregyháza - Ajándékot kaptak azok a közösségek, amelyek hasznosítani szeretnék a zöld hulladékot.

Nyíregyháza - Ajándékot kaptak azok a közösségek, amelyek hasznosítani szeretnék a zöld hulladékot.

Színes falevelekkel avatták fel a gyerekek szerdán a Tündérkert Keleti Óvodában azt a komposztálóládát, amelyet a NyírVV Nonprofit Kft. ajánlott fel oktatási, egyházi és szociális intézmények, társasházak részére a hagyományos város­szépítő akciója keretében.

A ládát és a többi ajándékot olyan közfoglalkoztatottak készítették, akik mentális, szociális vagy egészségügyi okból másféle foglalkoztatásba nem vonhatók be.

– A környezeti nevelés mellett mozgás szempontjából is jól illeszkedik az óvodások programjába a komposztálás – mondta az átadáson Keczkó János. – A madáretető a téli, a mesterséges odú pedig a tavaszi időszakban ad a gyerekeknek hasznos elfoglaltságot, illetve lehetőséget a tanulásra – tette hozzá a közterület-fenntartási iroda vezetője.

– Óvodánkban kiemelt figyelmet fordítunk a fenntarthatóságra és a környezettudatosságra. Arra törekszünk, hogy a gyerekek megfigyelések, kísérletek útján minél többet tapasztaljanak – rajtuk keresztül a szülők szemlélete is formálható –, így jó hasznát vesszük a madárvédelmi eszközöknek – fogalmazott Török Edit, akitől azt is megtudtuk: a Tündérkert 2014 óta viseli a zöld óvoda címet.

– Az udvarunk olyan, mint egy park, mindig van mit tenni a komposztálóba, így amikor megjelent a pályázat, nem is volt kérdés, hogy jelentkezünk – árulta el az intézményvezető.

Minden évben meglepetés

A közösségi komposztálási akció lebonyolítása mellett látványos munkája is akad a NyírVV munkatársainak: az idén ősszel 94 ezer virággal díszítik fel Nyíregyháza közterületeit.

– Arra törekszünk, hogy minél hosszabb ideig tartson a virágpompa. A tulipánfajták variálásával például két hétről két és fél hónapra sikerült a virágzás idejét meghosszabbítanunk – mondta az őszi virágosítással kapcsolatban Keczkó János, majd hozzáfűzte: – Minden évben meglepetéssel készülünk, az új fajták és színösszeállítások mellett az idén különleges formájú és mintájú ágyásokat is kialakítunk.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában