Helyi közélet

2017.11.01. 15:51

700 éve Nagydoboson a Perényi család

Nagydobos - A Perényi család 700 éve Nagydoboson címmel ünnepi megemlékezést tartottak szerda délelőtt.

Nagydobos - A Perényi család 700 éve Nagydoboson címmel ünnepi megemlékezést tartottak szerda délelőtt.

– A Perényi család sírkápolnájában állva emlékezünk meg halottainkról, őseinkről és hőseinkről, s különösen jelentős, hogy tesszük ezt a megye egyik legrégebbi településén, Nagydoboson, amit már 1219-ben említenek a korabeli írások. A honfoglalás után megtelepedett lakosai gyepűőrök voltak, akik – ahogy a község neve is utal rá – dobosok voltak, így adtak hírt a közelgő ellenségről, a fenyegető veszedelemről. Nagydobossal több mint 700 éve szorosan összefonódik a Perényi család neve, melynek tagjai, leszármazottjai sokat tettek azért, hogy a település olyan lehessen, amilyennek ma megismerhetjük – mondta Baracsi Endre a kis kápolnában, melynek falait az elhunyt Perényiek portréi, domborművei díszítik.

A család leszármazottja, dr. Perényi János bécsi nagykövet üzenetét Kósa Zsigmondné, a Nagydobosi Perényi Egyesület elnöke tolmácsolta.

„Hétszáz év még történelmi léptékben is nagy idő. A Perényi család történelmével kapcsolatban lenne egy javaslatom: a trianoni békeszerzőzés következtében a család birtokrendszerét a határok felszabdalták, így a Perényi-birtokok négy ország területére kerültek. A helyzet 1990 után, Csehszlovákia és a Szovjetunió felbomlásával tovább romlott, ma a történelmi birtokokon öt ország osztozik: Magyarország, Szlovákia, Ukrajna, Románia és Horvátország. (…) Az elmúlt években – többek között az EU támogatása mellett – intenzívebbé vált a határokon átnyúló együttműködés; ennek egyik formája az Európa Tanács kulturális útvonalak programja. Javaslom, hogy Nagydobos legyen a kezdeményezője egy új kulturális útvonalnak, a Perényi-útvonalnak, ami érintené az összes olyan települést, város, amely egykor a Perényi birtokrendszer része volt.”

Kiss Árpád történelemtanár két évtizede gyűjti a Nagydoboshoz kapcsolódó helytörténeti dokumentumokat. Kutatásai során feltérképezte és lejegyezte a Perényiek családfáját és hét évszázados történelmét. Rövid előadása után görög katolikus szertartás keretében emlékeztek meg az elhunyt ősökről.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában