Helyi közélet

2017.11.21. 15:28

A Bessenyey család tagjai is ápolják a neves író emlékét

Nyíregyháza - Pár hónapja tudták meg, hogy Nyíregyházán Bessenyei Társaság is működik.

Nyíregyháza - Pár hónapja tudták meg, hogy Nyíregyházán Bessenyei Társaság is működik.

Ismét bebizonyosodott, hogy milyen nagyszerű dolog a világháló. Az internetnek köszönhető ugyanis, hogy a nyíregyházi Komiszár Dénes helytörténész rátalált Bessenyei György oldalági rokonaira, így a Bessenyey család több tagja is részt vett azon az emlékülésen, amelyet a Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság rendezett az elmúlt pénteken Nyíregyházán a megyeházán, a testőríró születésének 270. évfordulója alkalmából.

Szerteágazó családfa

A család rangidős tagját, a szálfa alakját tekintve testőrnek is beillő Bessenyey Balázst faggattuk arról, hogyan fogadták az emlékülés ötletét és a meghívást.

– Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy a Bessenyei Társaság és Nyíregyháza meghívott bennünket erre rendezvényre. Nagyon jó érzés nekem, hogy a családom nevét és kiváló ősöm emlékét ilyen magas szinten ápolják, nem feledik a hozzá fűződő hagyományt. Ugyanakkor az aktuális dolgokról is mindig szó esik. A konferencián elhangzott előadások tartalmasak, magas színvonalúak voltak. Láttam a teremben lévő emberek arcán, hogy nemcsak testükben, hanem lelkükben is itt voltak, számukra tényleg sokat jelent Bessenyei György munkássága és szellemisége.

A Bessenyei Társaság konferenciákkal, emlékülésekkel, kiadványokkal ápolja Bessenyei György emlékét. Hogyan ápolja az emlékét vajon a család?

– A nemesi származásunk miatt az 1950-es évek elején a családunkat kitelepítették, a vagyonunkat elkobozták. Nem sok tárgyi emlékünk maradt, de azt a keveset igyekszünk megőrizni az utókor számára. Természetesen múzeumot nem csinálhatunk a saját lakásunkból, de például ott van a családfa, amit nagyapám csináltatott 1938-ban. A családfa ágai az ország különböző területeire kiterjednek, mi a zempléni mellékági rokonok leszármazottai vagyunk. A zempléni mellékágból többen Szabolcs megyében is éltek. Az öcsémmel, Bessenyei Bálinttal – aki egyébként szintén itt van most az emlékülésen – létrehoztuk a nagyapánkról, dr. Bessenyey Zénóról elnevezett ösztöndíjat Sárospatakon, az ottani református kollégium gimnáziumában, ahol egykoron Bessenyei György is diákoskodott. Nagyapám elvitte Sárospatakra Klebelsberg Kunót, aki az iskolát felújíttatta és nagyapám javaslatára az Angol Internátussal bővíttette. Egyébként nagyapám szervezésében volt Bessenyei György újratemetése Nyíregyházán 1940-ben.

Nyíregyházán már korábban is járt, azonban a Bessenyei Társaság működéséről nem tudott.

– Ez valóban így van. Nyíregyházára először 1984-ben jöttem, mert a budapesti munkahelyem, az Elektroakusztikai Gyár létrehozott itt egy telephelyet. Utána többször is megfordultam a városban és Nyírteleken is a munkám révén, a Bessenyei Társaság működéséről azonban csak pár hónapja szereztem tudomást. Ennek oka, hogy amikor sokat voltam Nyíregyházán az 1980-as évek közepén, akkor még ez a társaság nem működhetett.

Fényképek síremlékekről

A nyíregyházi és a megyei programokról a következőket mondta lapunknak Bessenyey Balázs:

– Több napra érkeztünk Nyíregyházára, illetve a megyébe, mert valamennyi hétvégi programon részt szeretnénk venni, legyen az emlékülés vagy koszorúzás a szobornál, a temetőben vagy éppen a tiszaberceli szülőháznál. Bevallom őszintén, nem jártam még sohasem Tiszabercelen. Paszabról sem tudtam, de Komiszár Dénestől kaptam a családi archívumba fényképeket olyan ottani síremlékekről, amelyeken a Bessenyey nevet hozzánk hasonlóan szintén ,,két s-sel és y-nal” írták.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában