Helyi közélet

2017.11.09. 16:39

A nyugati oldal a népszerű

Kállósemjén - A horgászok szerint a nyugati oldal mélyebb, ezért ott jobban járnak a halak.

Kállósemjén - A horgászok szerint a nyugati oldal mélyebb, ezért ott jobban járnak a halak.

Aki késve érkezett a közelmúlt egyik hétvégéjén a kállósemjéni Kereszt-tóhoz, az már csak a tó déli és keleti oldalán horgászhatott, ugyanis a nyugati oldal már zsúfolásig megtelt horgászokkal. Mint megtudtuk egy irigykedő horgásztól – ő ugyanis oda már nem ülhetett le –, az a rész jóval mélyebb, s ezért ott jobban jár a hal. Valami igaza csak lehet, hiszen éppen ottjártunkkor is megakasztottak egy pontyot a „nyugatosok”.

Szigettel, félszigettel szabdalt

De előbb a tóról néhány szót. E sorok írója először járt ott, s bár táblák is jelzik a tavat, mégis sikerült eltévednie. Szerencsére egy traktoros készségesen elmagyarázta a helyes utat a falu végén. S miután megvolt a megfelelő utca is, már csak egy hatalmas vaskapu jelentett dilemmát, amelyen át kellett haladni: azt hihette ugyanis az ember, hogy egy családi ház udvarára fordul be, azonban amikor már bekanyarodik, feltárulkozik előtte a szigettel és félszigettel szabdalt Kereszt-tó.

– Egykoron itt egy természetes mocsár volt, abból alakítottuk ki a tavat. Tulajdonképpen minimális földmunkát kellett végeznünk, sokkal nagyobb munkát jelentett az itt illegálisan ledobált hulladék elszállítása – tudtuk meg a tó tulajdonosától, Csoma Zsolttól, aki éppen akkor érkezett a tóhoz.

– 2013 nyarán nyitottuk meg a horgásztavat, amit szeretnénk majd bővíteni. A kérelmeket már beadtuk, most az engedélyekre várunk. Folyamatosan gondoskodunk a halak utánpótlásáról, ebben az évben már 12 alkalommal telepítettünk. Elvitelkor éppen azért mérjük le az összes halat, hogy tudjuk, hol tart a telepített halmennyiség. A 4 kilogrammnál nagyobb halakat egyébként vissza kell engedni, a tórekordunk eddig pedig egy 13 kilogrammos ponty volt.

Napkorról két Obsitos György is jött horgászni, apa és fia. A beszélgetésig mind a ketten egy-egy pontyot fogtak. Mint elmesélték, az édesapa szerettette meg gyermekével a horgászatot, egykoron a napkori Kígyósra jártak pecázni. Az édesapának ma már egyre kevesebb ideje van a horgászatra, de az ifjabb Obsitos György rendszeresen felkeresi egy ismerősével az orosi bojlis tavat: az ottani rekordja egy 14,70 kilogrammos ponty, a mennyiséget tekintve pedig arra a napra emlékszik vissza szívesen, amikor 27 darab halat fogott meg.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában