Helyi közélet

2017.11.08. 10:08

Egyszemélyes darabok, ötcsillagos előadások

Egészen addig nem gondoltam, hogy az egyszemélyes darabok izgalmasak és élvezetesek lehetnek, amíg kiváló színészek meg nem győztek ennek az ellenkezőjéről.

Egészen addig nem gondoltam, hogy az egyszemélyes darabok izgalmasak és élvezetesek lehetnek, amíg kiváló színészek meg nem győztek ennek az ellenkezőjéről. Jordán Tamás József Attila-estje, A férfiagy Csányi Sándorral, vagy Kern András mint kellékes megmutatták, hogy egyetlen művész is képes lehet arra, amire egy egész társulat: odaszögezni a nézőt a székébe és másfél–két órán át el nem ereszteni. A Móricz Zsigmond Színház idei műsorterve és az Orlai Produkció előadásai elkényeztetik az egyszemélyes darabok szerelmeseit: A csemegepultos naplójában Ötvös András, az Egyasszonyban Tenki Réka, az Azt meséld el, Pista című Örkény-monológban Mácsai Pál bizonyítja különleges művészi képességeit.

Tenki Réka Péterfy-Novák Éva könyvének színpadi változatával tért vissza gyermeke születése után, és nehezebb feladatra nem is vállalkozhatott volna. Egy édesanyát alakít, aki a kislánya elvesztését meséli el a diagnózistól a hét évvel későbbi szörnyű éjszakáig. Tragikus, mégis felemelő, rettenetes, mégis életörömöt sugárzó. A fiatal színésznő nyugodtan, sőt időnként túlságosan visszafogottan mesél, de minden egyes mozdulata tele van indulattal, a szavai mögött dübörögnek a benne dúló érzelmek, az ellentétes folyamatok okozta feszültség pedig a nézőkre is átragad. Előkerülnek a zsebkendők, és a végén elfelejtünk tapsolni – mit tapsoljunk meg? A halált? Nem: Tenki Rékát, aki egészen egyszerűen zseniális. Még a meghajlásokkor is látszik rajta: nehezen engedi el a történetet – nincs ezzel egyedül. A hazafelé út csendes gondolkodással telik, az Egyasszony nem ereszt.

Ahogy Örkény István élete sem: elhisszük, hogy Mácsai Pál az író, aki a nevét a vasútvonalnak köszönheti, aki akkor érezte magát a legszabadabbnak, amikor tiltólistán volt, és aki, útmutatásként a nászéjszakájához, az édesapjától egy amerikai szerkezetet kapott. Úgy érezzük: az előadás ott és akkor születik, Mácsai spontán és természetes. A közönség hol sír, hol nevet, és azzal a boldog tudattal indul haza, hogy találkozott Örkény Istvánnal.

Egyasszony – színpadra alkalmazta: Tasnádi István, rendező: Paczolay Béla, szereplő: Tenki Réka.

Azt meséld el, Pista – Örkény István saját szavaiból össze­állította: Bereményi Géza és Mácsai Pál, játssza: Mácsai Pál.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában