Helyi közélet

2017.11.25. 12:59

Együtt főztek kicsik, nagyok

Nyíregyháza - A klubban megtanulhatják, hogyan készíthetnek ízletes ételeket.

Nyíregyháza - A klubban megtanulhatják, hogyan készíthetnek ízletes ételeket.

– Remekül sikerült a második főzőklubunk a Leonardo Séfakadémián: míg az elsőn kamaszokkal főztünk, most a kisebbeket hívtuk a szüleikkel – tájékoztatta lapunkat dr. Kántor Irén, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának diabetológusa.

Mint ahogy arról beszámoltunk, a főzőklub októberben indult útjára, a résztvevők cukorbeteg fiatalok és felnőttek. Számukra nagyon fontos, hogy össze tudják hangolni az étkezést, az inzulinadást és a mozgást. A klub abban segíti őket, hogy megtanulják, hogyan lehet ízletesen főzni, és hogy mennyi mindent beiktathatnak az étrendjükbe.

– Kicsák Mariann dietetikussal együtt hasznos tanácsokkal láttuk el a résztvevőket. Együtt főztek kicsik és nagyok, majd a dietetikussal együtt számolták ki az egyes ételek szénhidrát-adagjait.

Az uzsonnára készített smoothie-hoz mindenki a saját ízlése szerint válogatta össze a gyümölcsöt, salátát, zöldséget. A főétel cukkinis csirkemell volt rizzsel/tésztával, desszertként pedig túrófánk készült. A szülők között volt, aki csak nemrégiben szembesült a diabétesszel, de olyan is, aki már több éve együtt él a betegséggel. A közös főzés mindenki számára hasznos volt, remek alkalmat teremtett az ismerkedésre, beszélgetésre is: mindenki érezhette, hogy nincs egyedül a problémájával. Vidám hangulat uralkodott a konyhában, és persze senki sem tért haza üres gyomorral. Reméljük, hogy a jövőben rendszeresen szervezhetünk főzőklubot a cukorbeteg gyermekeknek (és remélhetőleg majd a felnőtteknek is), hiszen ez a diabéteszre oktatás fontos része – mondta dr. Kántor Irén.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában