Helyi közélet

2017.11.23. 15:40

Építő ötletek a tagozattól

Nyíregyháza - Üzemlátogatások, szakmai kirándulások, termék- és gyakorlati bemutatók megszervezésére nyílik lehetőség.

Nyíregyháza - Üzemlátogatások, szakmai kirándulások, termék- és gyakorlati bemutatók megszervezésére nyílik lehetőség.

Megtartotta alakuló ülését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarán belül működő Építészeti Mester Szakmai Tagozat, a jeles eseménynek a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnázium (közismertebb nevén az ÉVISZ) adott otthont. A tagozat célja egy közös platform megteremtése az építőipar mesterei, gyakorlati oktatói és cégeik számára, egyben hozzájárulni a tagok folyamatos szakmai fejlődéséhez.

Ne távolodjanak el egymástól

– Szeretnénk, hogy a mesterlevelek átvétele után ne távolodjon el egymástól a mester, illetve a megyei kereskedelmi és iparkamara. Ez a szervezetünk ötödik tagozata, az eddigi tapasztalatok arra sarkalltak bennünket, hogy létrehozzunk egyet az építészetben dolgozók részére is, erősítve ezzel a kétoldalú kommunikációt, a szakmaiságot és a releváns információk akadálytalan áramlását – fogalmazta meg az Építészeti Mester Szakmai Tagozat rövid- és hosszútávú céljait Sarkadi Zsolt, a kamara szakképzési referense. A köszöntő után a tagok elolvasták és elfogadták a tagozat alap- és működési szabályzatát, majd egyhangúlag megválasztották Garai Zoltánt elnöknek.

Az alakuló ülésen elhangzott az is: a kamara a költségvetésében elkülönített bizonyos forrásokat a különböző tagozatok hatékony működésére, így várhatóan évente több üzemlátogatás, szakmai kirándulás, termék- és gyakorlati bemutató megszervezésére is nyílik majd lehetőség.

– Azt várjuk a tagozattól, hogy a tagok ötleteikkel, felvetéseikkel, építő jellegű kritikai észrevételeikkel segítik az együttgondolkodást, így fejlődésnek indulhat az ágazat, hiszen kik ismernék jobban a szakma és a képzés gyermekbetegségeit, mint azok, akik benne dolgoznak – fogalmazott a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnáziumban megrendezett szerdai alakuló ülésen Sarkadi Zsolt, a megyei kereskedelmi és iparkamara szakképzési referense.

Tagok

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarán belül működő Építészeti Mester Szakmai Tagozat tagjai:

Bodó Zsolt, Csák László, Garai Zoltán (elnök), Jancsurák András, Kliebert Zsolt, Laczkovszki Zsolt, Lengyel Antal, Lippai Imre, Pehi Mihály,

Szabó Zoltán, Tar Attila, Tomasószky András

Régi fényében csillogna

Lackovszki Zsolttal és Lippai Imrével még az alakuló ülés megkezdése előtt sikerült beszélgetnünk, mindketten a szobafestő szakma jeles képviselői.

– Szeretem a szakmámat, ez motivált a belépéskor. Jó lenne, ha a szakma presztízse régi fényében csillogna, talán ez a tagozat képes lehet arra, hogy elinduljon valami fejlődés. Én nyitott vagyok mindenre, remélem, hogy lesz értelme a közös munkának – bizakodott a nyíregyházi Laczkovszki Zsolt.

– Jelen helyzetben a szakmunkásokat nem igazán ismeri el a magyar társadalom. Hozzáteszem, a szakképzés színvonala sincs az egekben. Ha párhuzamot akarnék vonni, akkor a magyar labdarúgást hoznám fel példának. Néhány évtizede a csúcson voltunk, ellenben most… – fogalmazott (ön)kritikusan Lippai Imre, aki egykor maga is rúgta a bőrt.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában