Helyi közélet

2017.11.22. 14:10

Ha kell, növeljük a követési távolságot!

Nyíregyháza - Köd, sűrű eső és szmog korlátozza az optimális látási viszonyokat.

Nyíregyháza - Köd, sűrű eső és szmog korlátozza az optimális látási viszonyokat.

Az őszi, téli hónapokban közlekedőknek, legyenek akár gyalogosok, akár járművezetők, a kedvezőtlen időjáráson kívül a látási, láthatósági viszonyok megváltozására is fel kell készülniük. Ősszel és télen több tényező korlátozza az optimális látási viszonyokat. A jó tanácsokat a megyei rendőr-főkapitányság foglalta össze.

– A hajnali és késő délutáni órákban gyalogosan közlekedőknek saját testi épségük, biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt szolgálják a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, hátizsákon – említette Fehérvári Marietta sajtóreferens. – Főként a gyalogátkelőhelyen áthaladásnál és az útpadkán gyaloglásnál lehet nagy jelentőségük, mert így korlátozott látási viszonyok között messzebbről látható a gyalogos. Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, s ez az előírás a kerékpárosokra is vonatkozik. A bicikli kötelező tartozékainak – főleg a lámpa és a prizmák – megléte nagyon fontos, hiszen ha nem látják őket a járművezetők, könnyen baleset áldozatává válhatnak.

A köd, a sűrű eső, a szmog és a szürkület miatt romlanak a látási viszonyok, melyek jelentősen növelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

– Előfordulhat, hogy az autósok hirtelen érkeznek egy ködfoltba, melyet követően a látótávolság rövid idő alatt jelentősen lecsökken és nem tudhatják, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolniuk. A ködös időben közlekedni éppen ezért nagyobb odafigyelést igényel – hang­súlyozta a sajtóreferens. A balesetek elkerülése érdekében azt tanácsolják, hogy a ködös szakasz kezdetét észlelve a sofőrök még a jól belátható úton csökkentsék a járművük sebességét. Amennyiben már beértek a ködös útszakaszba, akkor ne fékezzenek hirtelen, figyeljék a mögöttük haladókat is. Fontos a követési távolság növelése és lehetőleg tartózkodjanak az előzéstől.

Mindig legyen tartalékizzó!

A hetek előrehaladtával egyre korábban sötétedik, gyakrabban kell használni a gépjárművek világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. Fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, az izzók cseréje, s tartalékizzó beszerzése. Célszerű lehet egy szakműhelyben elvégeztetni a járműveik műszaki átvizsgálását. A rendőrség az idén is útjára indította a „Látni és látszani” elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampányt, melynek keretében a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vezetői ingyenesen élhetnek azzal lehetőséggel, hogy a kampányban részt vevő szervizekben járműveiket szakemberek átvizsgálják.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában