Helyi közélet

2017.11.10. 10:16

Kirándulás a „legendák és jelek” messzi földjén

Petneháza - Egy történelmi időutazással is felérő, „csodákkal” tarkított kiránduláson vettek részt a közelmúltban a Petneházy Dávid Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályos tanulói.

Petneháza - Egy történelmi időutazással is felérő, „csodákkal” tarkított kiránduláson vettek részt a közelmúltban a Petneházy Dávid Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályos tanulói. Ma már büszkén mesélhetik, hogy a „Határtalanul” pályázati programnak köszönhetően királyok és fejedelmek nyomába eredtek, a „csupa legendák és jelek” földjén járhattak, ahogyan Ady Endre Érmindszentről, a szülőfalujáról megírta. S bár meglehetősen zsúfolt volt a 4 napos program, aligha bánta bárki is, különösen így, hogy minden éjszakát máshol, más-más magyar családnál tölthettek, testközelből megismerve az erdélyi emberek vendégszeretetét.

Önmagában már a Kárpátok vonulatai, a lassan hömpölygő Körös és a Maros látványa is életre szóló emléket jelentett a diákoknak és kísérőiknek, ám a petneháziak ennél jóval több élménnyel térhettek haza. Nagyváradon megidézték Szent László király alakját, Nagyszalontán, a Csonkatoronyban pedig Arany Jánosra emlékezhettek. Aradon a vértanúk vesztőhelyénél hajthattak fejet, aztán Mária Radnára, majd Solymos, illetve a magos Déva várához vezetett az útjuk. Marosillye, Gyulafehérvár és Nagyenyed már a „Tündérkert” megalkotójának, Bethlen Gábornak a szellemét idézte, s megilletődve álltak meg néhány percre a Hunyadiak síremléke előtt, hogy aztán Vajdahunyadon a Hunyadi–Bethlen-kastélyban, a „várak királyában” is látogatást tegyenek.

Ám a fiatalokra az Europa Nostra-díjas bányaváros, a Székelykő lábánál fekvő Torockó település tette a legnagyobb hatást, ahol nem csupán a Néprajzi Múzeum kincseivel, de a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonnal is megismerkedhettek. A tordai sóbánya már csak „hab volt a tortán”, ahol az út ugyan a mélybe vitt, de lélekben – játék- és sportlehetőségeket kínálva – a magasba emelt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában