Helyi közélet

2017.11.14. 17:20

Konferencia a reformáció örökségéről Nyíregyházán

Nyíregyháza - Tudományos emlék­ülést szerveztek a reformáció ötszázadik évfordulója jegyében.

Nyíregyháza - Tudományos emlék­ülést szerveztek a reformáció ötszázadik évfordulója jegyében.

A reformáció öröksége a magyarság számára – ezzel a címmel rendeztek hétfőn tudományos emlékülést Nyíregyházán.

– A Szabolcs-Szatmár-Beregben élő református és evangélikus lelkipásztoroknak, valamint a megyebeli települések polgármestereinek szól ez a konferencia, amelyet a magyar tudomány napjához kapcsolódva, a reformáció ötszázadik évfordulója jegyében szervezett a Tiszántúli Református Egyházkerület, az Északi Evangélikus Egyházkerület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat – foglalta össze a rendezvény elején Gaál Sándor. A Tiszántúli Református Egyházkerület Nyírségi Egyházmegyéjének esperese hozzátette: nem feledkeztek el a magyar nyelv napjáról sem, amelyet november 13-án ünneplünk.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: bár az ötszáz év Isten előtt mindössze egy pillanat, az évfordulóról – a települési ünnepségek után – lényeges megyei közösségben is megemlékezni.

– Az állandó megújulásra késztetés tanulság számunkra is, akik polgármesterként vagy a közgyűlésben szolgáljuk a közösségünket – mondta a reformációról Seszták Oszkár.

Hit és tudomány

– Ne állítsuk szembe a hitet a tudománnyal, amely Isten szempontjából is fontos! – hívta fel a figyelmet Zsarnai Krisztián református esperes, mielőtt átadta a mikrofont Szebik Imre és dr. Fekete Károly püspököknek, dr. Báthori Gábor múzeumigazgatónak és dr. Győri János tudományos munkatársnak, akik előadásukban mindannyian más szempontból vizsgálták, milyen örökségét hordoz a reformáció a magyarság számára.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában