Helyi közélet

2017.11.30. 15:50

Mozgalmas napok elé néznek a Jósa András Múzeumban

Nyíregyháza - Konferencia, jubileumi Jósa András Nap és egy különleges kiállítás is lesz a múzeumban.

Nyíregyháza - Konferencia, jubileumi Jósa András Nap és egy különleges kiállítás is lesz a múzeumban.

– Mozgalmas napok következnek a Jósa András Múzeum életében, a hét második felében színvonalas programokkal és rendezvényekkel várjuk az érdeklődőket – árulta el bevezetésként szerdai sajtótájékoztatóján dr. Rémiás Tibor igazgató.

– A Fejedelmeink mesés kincsei című nagyszabású kiállítás adta a témáját a november 30-án, csütörtökön 9 órakor kezdődő, Az Erdélyi Fejedelemség másfél évszázada című tudományos konferenciának. A rendezvényen dr. Ulrich Attila alpolgármester, a Debreceni és a Nyíregyházi Egyetem szaktekintélyei, a megyei levéltár és a Jósa András Múzeum munkatársainak előadását hallhatják a résztvevők – ismertette Mohácsi Endre, a múzeum történeti osztályának vezetője.

– A már hagyományos Jósa András Nap december 1-jén, pénteken 10 órakor az Északi temetőben, a névadó polihisztor sírjának koszorúzásával kezdődik, majd a városháza Krúdy-termében folytatódik. A köszöntők és a 2017-es beszámolók után az Arany 200: A nyelv mágusa pályázat díjátadása, majd a Vikár-zeneiskola tanárainak és növendékeinek műsora zárja a rendezvény első részét – sorolta dr. Rémiás Tibor, majd átadta a szót Vécseiné Lakatos Bernadettnek.

– A Jósa András Nap részeként 15 órakor kezdődik a Megszületett című, Rzeszów regionális múzeumából érkező vándorkiállítás megnyitója. A január 15-éig látogatható tárlat egy, a lengyel néprajzi múzeum betlehemeiből összeállított válogatás, emellett az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó lengyel és magyar népszokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők – összegezte a múzeumpedagógus, a tárlat magyarországi kurátora.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában