Helyi közélet

2017.11.28. 11:53

Nem hagyja magukra az utcán kóborló, gazdátlan állatokat

Nagykálló - Dr. Bánkiné Vass Erika vallja: a házi kedvencek sokat segíthetnek a lelki betegségben szenvedőknek.

Nagykálló - Dr. Bánkiné Vass Erika vallja: a házi kedvencek sokat segíthetnek a lelki betegségben szenvedőknek.

Bár modern világban élünk, a természethez ezer szállal kötődünk: például házunk udvarán vagy bent a lakásban állatokat tartunk. Az állatvédő szervezetek munkáját önkéntesek is segítik, köztük a Nagykállóban élő dr. Bánkiné Vass Erika, akit arról faggattunk, hogy mikor és miért kezdett az állatvédelemmel foglalkozni.

Kedvesek és okosak

– Régen a legtöbb emberhez hasonlóan én is távol tartottam magam az állatoktól. A kutyánk az udvarban volt, a cicákat pedig csak az utcán átsuhanó árnyakként ismertem. Az hozott változást az életemben, amikor nyolc éve egy kóbor cica kicsinyeit a férjem unszolására hazavittem. Látva, hogy milyen kedvesek és okosak, mennyi vidámságot és szeretetet adnak, úgy döntöttem: benti cicák lesznek – elevenítette fel a kezdeteket dr. Bánkiné Vass Erika.

– Egyre jobban megismerve és megszeretve őket elhatároztam, hogy segíteni fogok a többi utcán kóborló, gazdátlan kisállaton is. Aki csak távolról látja az állatokat, nem tudja, hogy milyen aranyos és értelmes kis lények. Az igazi értékeiket csak testközelből fedezhetjük fel, és csak úgy lehetnek kedvező hatással az életünkre is. Sokan azért tartanak tőlük, mert rengeteg tévhit él velük kapcsolatban.

Tervek és eredmények

Vajon milyen tévhitekről lehet szó?

– Például a betegségekkel és tisztasággal kapcsolatban is vannak tévhitek. Mivel más fajhoz tartoznak, alig van olyan betegség, amit elkaphatnánk tőlük. A veszettség szerencsére lassan eltűnik, az élősködőktől pedig egy nap alatt meg lehet szabadulni üzletben kapható szerek használatával. Kismamáknak szükséges kicsit óvatosabbnak lenniük, de a simogatások utáni meleg vizes, antibakteriális szappanos kézmosás megvéd a legtöbb kockázattól. A lakásban élő kutya tisztaságáról szintén könnyen gondoskodhatunk, ehhez elég egy kevés odafigyelés. Egészséges cicáknál még erre sincs igazán szükség, eleve tisztán tartják magukat, szobatisztaságra pedig egy-két nap alatt rászoktathatók. Az alapoltásokat érdemes még beadatnunk nekik, de ezzel is inkább őket védjük, mintsem magunkat – folytatta az önkéntes segítő, akit megkérdeztünk az állatvédelemmel kapcsolatos terveiről és az eddigi eredményeiről is.

– A legfontosabb célom, hogy lelki betegségekben szenvedő emberekben tudatosítsam: a házi kedvencek sokat segíthetnek az állapotukon. Ezt világszerte tudományos cikkek és felmérések bizonyítják. Sok országban használják is az úgynevezett „állat-asszisztált kiegészítő terápiát”. Pszichiáter professzor férjem egyetértésével a nagykállói pszichiátriai szakkórházban csoportfoglalkozásokon már ajánlják házi kedvencek tartását olyan betegeknek, akik képesek önmaguk mellett egy kisállatot is ellátni. Szeretnénk ezt az ország összes hasonló intézményében is bevezetni.

Segít a közösségi oldal

– A nagykállói önkormányzatnál kezdeményeztem egy ideiglenes befogadó telep létrehozását, még tartanak az egyeztetések. Bízom benne, hogy minél hamarabb el fog készülni. Egy állatmentő szervezet segítségével a közösségi hálón működtetek egy oldalt „Nagykállói gazdátlan állatok” névvel. Itt osztjuk meg az utcáról befogadott állatok fotóit, és itt keresünk nekik otthont.

Mi a tapasztalata, mióta figyelemmel kíséri a gazdátlan állatok sorsát?

– Sajnos, a helyzet lesújtó. A „feleslegessé vált” állatok az utcákról legtöbbször sintértelepekre kerülnek, ahol két hét után elaltathatóak. Ezek a telepek nem tudják, néhol nem is akarják ennél tovább állni a tartás költségeit, meg sem próbálnak gazdát keresni a kutyáknak, ezért évente ezerszámra oltják ki az oda bekerülő ártatlan ebek életét országszerte.

Segíteni, védeni, becsülni

– Ezen a helyzeten elsősorban a cicák, kutyák ivartalanításával lehet változtatni. Meg kell győzni a lakosságot, hogy egy kevés ráfordítással kisállataik tovább élhetnek egészséges életet, miközben a nem kívánt szaporulat is elkerülhető. Az állatvédők országszerte ennek megszervezésén dolgoznak, és próbálják az önkormányzatokat is bevonni a költségek finanszírozásába. Az embereket szeretnénk rávezetni, hogy a kisállatok értékesek, ránk vannak utalva. Segítenünk, védenünk, becsülnünk kell őket. Kérek mindenkit, látogassanak el állatbarát oldalunkra, és fogadjanak be minél több kisállatot otthonukba – tette hozzá befejezésül dr. Bánkiné Vass Erika.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában