Helyi közélet

2017.11.24. 11:40

Nyíregyházán a Hajléktalan Jézus

Nyíregyháza - Ünnepélyesen fogadták péntek délelőtt Nyíregyházán a római katolikus templom előtt a történelmi egyházak képviselői a Hajléktalan Jézus szobrát. Kisvárda és Mátészalka után a megyeszékhely a harmadik állomás, ahová a Magyar Máltai Szeretetszolgálat révén eljutott az együttérzés szobra.

Nyíregyháza - Ünnepélyesen fogadták péntek délelőtt Nyíregyházán a római katolikus templom előtt a történelmi egyházak képviselői a Hajléktalan Jézus szobrát. Kisvárda és Mátészalka után a megyeszékhely a harmadik állomás, ahová a Magyar Máltai Szeretetszolgálat révén eljutott az együttérzés szobra.

A művészeti alkotás történetét Tarnai Zoltán, a szeretetszolgálat észak-alföldi régiójának vezetője idézte fel. Mint elmondta, a szobor országos körútjával az volt a céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet az ínségre és a szegénységre, hogy az emberek átértékeljék és átértelmezzék magukban a segítségnyújtás fontosságát.

A történelmi egyházak képviselői is elmondták gondolataikat, majd közösen mondtak imádságot.

Laborczi Géza evangélikus lelkész azt emelte ki, hogy a szobor tulajdonképpen provokatív műalkotás, és ezért mérges és hálás is egyszerre. A Hajléktalan Jézus szobra ugyanis kiszakítja az embereket a megszokott kényelemből és nyugalomból, ugyanakkor önvizsgálatra késztet, s elindít az önzetlenség, a segítőkészség útján.

Molnár Zoltán görögkatolikus parókus arról szólt: megdöbbent, amikor először hallott arról, hogy létezik ilyen szobor.

– Sajnos, ma már nem a hajléktalanokon, az utcán élőkön döbbenünk meg, hiszen az emberek többsége már hozzászokott a látványukhoz. Olyanok ők, mint a Bibliában a 38 éve beteg ember: a körülötte lévők megszokták, mint egy régi bútort. Nyugtalanító ez a történet, nyugtalanító a szobor, s mind a kettő arra figyelmeztet, hogy fontos észrevennünk egymást.

Felföldi László általános püspöki helynök, római katolikus plébános arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki környezetében vannak ismerősök és arctalan emberek. Igyekezzünk úgy élni, hogy mi adjunk arcot az ismeretlenek számára, mert észrevesszük és segítjük őket. Tegyünk meg mindent, hogy ne legyenek arc nélkül és szeretet nélkül, váljanak emberré a saját sorsukban.

Az evangélikus egyház több éve működteti Nyíregyházán az Oltalom Szeretetszolgálatot, amely segíti a halmozottan hátrányos helyzetben lévő személyeket, családokat és a hajléktalanokat. Az együttérzés szobránál Jakab Lajos, a hajléktalan szálló egyik lakója beszélt a rendezvény résztvevőinek arról a mély alázatról, amellyel elfogadja életét, s amellyel igyekszik helytállni a mindennapok nehézségeiben. Elmondták gondolataikat az Oltalom Szeretetszolgálat két munkatársa is. A tiszakóródi származású Horváth Ida szociális munkás felidézte az ötgyermeket nevelő szülők nehéz életét, saját sorsának alakulását. Egykoron a szeretetszolgálattól kaptak segítséget, ma pedig már ő dolgozik segítőként a szervezetnél. Siska Ildikó arról a szomorú tényről beszélt a jelenlévőknek, hogy évente húsz újszülött kezdi életét a hajléktalan szállón, mert az édesanya nem tud hová menni. Hangsúlyozta továbbá, hogy a rászorulóknak a kabát és az élelmiszer mellé szeretet is kell.

A Hajléktalan Jézus szobrának fogadási ünnepségén elhangzott felvételről Lackfi János A hajlékkészítés zsoltára című verse, majd a Roma Szakkollégium fiataljai adtak műsort.

Tóth Andrásné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyíregyházi csoportjának vezetőjét arról kérdeztük meg, miért érzik fontosnak e szobor küldetését.

– Fontos mondanivalója van a művészeti alkotásnak, hiszen az országban sok a hajléktalan, s világszerte növekszik a szegénység. Tenni kell valamit e jelenségek ellen, s ha tudunk valamit tenni, akkor tegyük is meg, ez mindannyiunk lelkiismereti kötelessége. Megérinti a lelket a Hajléktalan Jézus szobra, hiszen nincs arca, vagyis bárki kerülhet ilyen helyzetbe. Könnyű lecsúszni, azonban az élet mélységeiből már nagyon nehéz visszakapaszkodni, ezért nagyon fontos, hogy ne forduljunk el a hajléktalan, a rászoruló, a mélyszegénységben élő emberektől – fogalmazott a karitatív szervezet munkatársa.

A Hajléktalan Jézus szobra vasárnapig látható Nyíregyházán.

A hétvégi tiszteletadások programja:

November 24., péntek

15 óra: Oltalom Szeretetszolgálat

17 óra: a Nyíregyházi Kertvárosi Evangélikus Gyülekezet ifjúsági csoportja

19 óra: Római katolikus ifjúsági csoport

November 25., szombat

10 óra: Evangélikus Roma Szakkollégium

15 óra: Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

16 óra: 1903. sz. Dávid cserkészcsapat – Jókai Mór Református Általános Iskola

17 óra: A Király! A Királyod? – szentségimádás a templomban

November 26., vasárnap

15 óra: Görögkatolkius kispapok

16 óra: Római katolikus gyermekek

17.30 óra: Vesparás, esti imádság a templomban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában