Helyi közélet

2017.11.06. 10:41

O’sváth György világpolgár halálára

Csenger - Életének 87. évében elhunyt O’sváth György közgazdász, jogász, egykori miniszterelnöki főtanácsadó.

Csenger - Életének 87. évében elhunyt O’sváth György közgazdász, jogász, egykori miniszterelnöki főtanácsadó.

O’sváth Györgyre illik a jelző: világpolgár. Budapesten született és érettségizett. Bonnban, Londonban, Párizsban tanult jogot és közgazdaságtant. Harminc esztendeig az Európai Közösség főtisztviselője Brüsszelben, nyugdíjba vonulása után az EU Bizottságának tiszteletbeli igazgatója.

A rendszerváltás után Antall József külpolitikai főtanácsadója, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke, a Szuverén Máltai Lovagrend nagykeresztes tartománynagya, Csenger díszpolgára.

A tömör életrajz hamis látszatot kelthet, mert nyílegyenes életpályát sugall, holott nem említett részletek többször is komoly fordulatot hoztak életében.

Börtönben, bányában

Már az érettségi előtt összekülönbözött a hatalommal, s megtapasztalhatta, hogy a küzdelem nem mindig azonos feltételekkel zajlik. Piarista diákvezetőként felszólításra sem ítélte el a Mindszenty-perben a hercegprímást, ezért kizárták az állami középiskolákból, később összeesküvés, tiltott határátlépés vádjával börtönbe zárták, bányában dolgoztatták.

1956-ban a Keresztény Ifjúsági Szövetség egyik vezetőjeként és a Budapesti Forradalmi Tanács Tagjaként vett részt a forradalomban és szabadságharcban. A várható megtorlás elől november 14-én menekült nyugatra, ahol új életet kezdett, tanult, hosszú ideig Brüsszelben dolgozott.

O’sváth Györggyel három interjút készítettem 1999–2008 között. Mindig szeretettel beszélt szülőhazájáról, nem hangsúlyozta családja és saját sérelmeit.

Egyszer elmesélte, hogy 1980-ban térhetett vissza először Magyarországra, és akkor sem könnyen, nem is saját jogon, hanem uniós tisztviselőként. Egy európai küldöttség tagjaként érkezett, amely a budapesti kormánnyal tárgyalt a magyar acél uniós exportjáról. Nem mindennapi helyzet volt az asztal „másik oldalán” ülnie.

- Marik Sándor -


Gyűjtemény Csengerben

A rendszerváltás után rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként segítette hazánk uniós csatlakozását.

Mádl Ferenccel együtt alapítója volt a Nemzeti Körnek. O’sváth György a hazatérése után sokat áldozott az O’sváth Alapítvány megszervezésére. Fő műve a Csengerben létrehozott O’sváth Gyűjtemény, amelynek több ezer kötet könyvét, köztük felbecsülhetetlen értékű ritkaságokat és családi ereklyéket, dokumentumokat ajándékozott.

A gazdag és sokoldalú gyűjtemény immár három éve szolgálja a nyilvánosságot, a kutatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában