Helyi közélet

2017.11.21. 10:13

Régi templomokban csendül fel a gregorián

Laskod - A Gregorián Társaság együttese, a Schola Gregoriana Budapestinensis azzal a céllal alakult huszonegy évvel ezelőtt, hogy a gregoriánt annak helyén, azaz a liturgiában szólaltassa meg.

Laskod - A Gregorián Társaság együttese, a Schola Gregoriana Budapestinensis azzal a céllal alakult huszonegy évvel ezelőtt, hogy a gregoriánt annak helyén, azaz a liturgiában szólaltassa meg. Az együttes a megalakulása óta minden kedden a Pesti Ferencesek esti szentmiséjén végez énekes szolgálatot. A kamarakórus a heti szolgálata mellett más templomokban is vállal liturgikus éneklést. Hat éve indították el az Élő gregorián – Hangzó Árpád-kor országos programsorozatot, amelynek keretében a legrégebbi templomainkba viszi el az ősi énekeket, ráirányítva a figyelmet múltunk értékeire, az európai és hazai kultúra összetartozására. A Szent László év alkalmából a közelmúltban Baktalórántházán majd Laskodon énekelt az együttes.

A kis falu, Laskod középkori műemlék temploma a Középkori templomok útjának egyik állomása, ahol a kibontott freskók egyike Szent László király vitézségének legendát ábrázolja: László király megmenti a kun vitéz lovának nyergében ülő, elrabolt magyar leányt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában