Helyi közélet

2017.11.17. 16:50

Száll a kakukk fészkére: őrület a rács két oldalán

Nyíregyháza - Olvastuk, láttuk, így tudjuk, hogy mi a vége, a színházban ülve mégis abban reménykedünk, hogy a zárt osztályról van menekvés – de nincs.

Nyíregyháza - Olvastuk, láttuk, így tudjuk, hogy mi a vége, a színházban ülve mégis abban reménykedünk, hogy a zárt osztályról van menekvés – de nincs. És nem csak ez nem hagy nyugodni bennünket a Száll a kakukk fészkére után: befészkelte magát az agyunkba a gondolat, miszerint a társadalom betegebb része nem a rácson belül él… Aki látta a filmet, Randle Patrick McMurphyt csak Jack Nicholsonként tudja elképzelni, ami nem csoda, hiszen az alakítás, amellett, hogy Oscar-díjat ért, örök időkre azonosította egymással a szerepet és a szereplőt.

És valóban, amikor a Móricz Zsigmond Színházban felmegy a függöny, és már az elemlámpák sem világítanak a szemünkbe, még be-beugranak a filmkockák. Ám néhány perc kell csak, és az Orlai Produkciós Iroda előadásának McMurphyje, Szabó Kimmel Tamás elfeledteti velünk a nagy elődöt. Sármos, megingathatatlan, hisz abban, hogy az ész mindent legyőz, de végül ő sem tehet mást, mint a társai: belátja, hogy minél őrültebb valaki, annál nagyobb a hatalma. Péterfy Borit inkább énekesnőként ismerjük, Ratched nővérként viszont azt bizonyítja, a színpadon a helye – és nem csak mikrofonnal a kezében. Szigorú kék kosztümje emberséget is takar, a rend, amiért kis híján az életével fizet, őt is gúzsba köti. Remekel a többi szereplő is: a Száll a kakukk fészkére kiváló színészi alakításokkal ajándékozza meg a nézőket, akik a torokszorító befejezés után sokáig morfondíroznak azon, kinek hol a helye: a rács belső vagy túlsó oldalán?

Rendező: Znamenák István.

Szereplők: Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori, Makranczi Zalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában