Helyi közélet

2017.12.07. 11:14

A lakosság megóvása volt a cél

Nyíregyháza - A légitámadások elleni védelem kiépítése, a pusztítás csökkentése volt a szervezet létrehozásának célja.

Nyíregyháza - A légitámadások elleni védelem kiépítése, a pusztítás csökkentése volt a szervezet létrehozásának célja.

A Légoltalmi Liga megalakulásának 80. évfordulója alkalmából ünnepi állományülést tartottak szerda délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a megyei polgári védelmi szövetség szervezésében – tájékoztatta lapunkat Dóka Imre tű. főhadnagy, az igazgatóság szóvivője.

Sikeres pályázatok

A megalakulásának 80. évfordulóját ünneplő Légoltalmi Liga és jogutódja, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség szerepéről Gerebenics Károly tű. alezredes, a megyei polgári védelmi szövetség elnöke beszélt.

Az alezredes kiemelte: az első világháborút követően, felismerve annak a hátországra gyakorolt pusztító hatását, a húszas-harmincas években egy lehetséges háborúra gondolva megkezdték egy olyan szervezet kialakítását, melynek célja a lakosság megóvása volt. – Minden jelentős európai országban létrehozták a légoltalmi szervezeteket, Magyarországon a légoltalom a német mintát követve jött létre. 1937. december 5-én alakult meg a Légoltalmi Liga, amelynek célja a háborús légitámadások elleni védelem kiépítése, a pusztítás csökkentése volt. A légoltalom feladata volt az óvóhelyek, vezetési pontok létesítése, egyéni védőeszközök, egészségügyi, műszaki, tűzoltó felszerelések beszerzése, a légoltalmi szolgálat tagjainak kiképzése, a lakosság felkészítése és riasztása – mondta el az alezredes.

A visszatekintés után a megyei polgári védelmi szövetség és a MAGOR Katasztrófa-elhárításban Résztvevők Támogatásáért Egyesület együttműködési megállapodást kötött a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, amely a további közös munkához biztosítja a megfelelő jogi hátteret. A rendezvényen az önkéntes mentőszervezetek pályázati forrásból beszerzett eszközöket vehettek át. Gyenge László tű. alezredes elmondta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei mentőcsoportok közel 6 millió forint értékű támogatást nyertek el.

A Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület képviselője GPS nyakörveket vehetett át, amelyekkel az eltűnt személyeket hatékonyabban lehet keresni, a Tiszadada Község Önkéntes Tűzoltó, Polgárőr és Környezetvédelmi Egyesület és az Ajaki Tűzoltó Egyesület képviselői egy-egy sátrat vehettek át, a Polgárőrség Városi Egyesülete baktalórántházi képviselője egy utánfutót, míg a Nagyecsed ÖTE képviselője egy aggregátort, valamint zagyszivattyút és az ehhez szükséges nyomótömlőket kapott.

Elismerések

A szerdai rendezvényen elismeréseket és emléklapokat is átadtak azoknak, akik segítették a megyei polgári védelmi szövetség munkáját. Elismerést vehetett át Román István, a megyei védelmi bizottság elnöke, Istenes Sándor nyá. pv. dandártábornok, a megyei polgári védelmi szövetség tiszteletbeli elnöke, Laczkovszki Miklós a szövetség alelnöke, Dombrády László nyá. tű. ezredes, a megyei tűzoltószövetség elnöke, Gyenge László tű. alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője és Tóth Sándor tű. alezredes, vásárosnaményi katasztrófavédelmi megbízott.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában