Helyi közélet

2017.12.28. 13:27

Aki ésszel lő, remekül szórakozhat

Nyíregyháza - A tűzijátékok évek óta hozzátartoznak a szilveszteri hangulatkeltéshez.

Nyíregyháza - A tűzijátékok évek óta hozzátartoznak a szilveszteri hangulatkeltéshez.

Az idei szilveszter sem maradhat el nagy durranás nélkül. Az év utolsó napjaiban a legális tűzijátékárusok a korábbi időszakhoz képest lényegesen jobb forgalmat bonyolítanak le, az őket érthetően bosszantó nepperek pedig sorra szólítják le a járókelőket.

A pirotechnika az egyik legrégebbi iparág, hiszen Kínában 900 körül feketelőporral töltött bambuszrudakat meggyújtva a tűzzel, a füsttel és a durranással űzték el a rossz szellemeket. Lövésünk sincs, hogy pontosan mióta fészkelődött be a magyarországi köztudatba a szilveszteri tűzijáték igénye, de hosszú évek óta megfigyelhető: ilyentájt hirtelen megnő az érdeklődés a tüzijáték és a petárda iránt, még ha az utóbbi sok veszélyt rejt magában. Hat éve lépett hatályba az új pirotechnikai kormányrendelet, miszerint az 1-es és a 2-es osztályba tartozó termékeket egész évben fel lehet használni.

– Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják – nyomatékosította Vincze Miklós, a Búza téren egész évben (legálisan!) üzemelő Pirománia üzletvezetője. – Én úgy gondolom, hogy aki ésszel lő, remekül szórakozhat. Természetesen sokan mérlegelnek, és nem mindegy a tűzijáték ára (nálunk kétszáz forinttól közel harminc ezer forintig terjed a kínálat). Nálunk alapvető, hogy minden szabályt betartva garantáljuk a minőséget az egész esztendőben, és ezt a vevők érzik is. Éppen ezért a forgalmazott termékek bevizsgáltak és tanúsítottak. Továbbra is a Sikoly a legnépszerűbb: ahhoz képest, hogy annyiba kerül, mint egy tölcsér fagyi, megéri a pénzét. Újdonságnak számítanak az egész évben használható száz lövéses telepek. Mi közel öt éve foglalkozunk pirotechnikai termékek árusításával, és összesen négy fel nem használt darabot hoztak vissza a több ezerből. Petárda árusításával egyáltalán nem foglalkozunk.

Ottjártunkkor az újdombrádi Domokos család tagjai mustrálgatták a készletet.

– Nálunk hagyomány, hogy szilveszter éjjelén az udvarunkon tűzijáték a program. Az idén baráti körben teszteljük le a különböző látványelemeket – említette a családfő, János. Gyermekeik, János és Szabolcs a sárkánytojástól a dobozos tűzijátékig kíváncsiak nézegették a kínálatot.

Akik garantáltan nem veszik jó néven a pirotechnikai eszközök hang-és fényhatásait, azok a házi kedvencek. A sokk hatására sok kóborló kutya, macska nem kerül haza. Ezért is javasolják a szakemberek, hogy a kutyában lévő kötelező mikrochip legyen beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.

A rendőrség óva int mindenkit: ne vásároljon senki illegális árustól petárdát, tűzijátékterméket, ugyanis ezzel nem csak törvénysértést követ el, hanem önmagát, valamint a környezetét is veszélyezteti. Az érvényben lévő jogszabály szerint összesen 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a tilalom ellenére petárdát birtokol, felhasznál.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában