Helyi közélet

2017.12.22. 09:44

Angyalszárnyak emelik a népi kultúrát

Nyíregyháza - Népművészet még soha nem kapott Magyarországon ekkora segítséget, mint amilyet most két év alatt kaphat.

Nyíregyháza - Népművészet még soha nem kapott Magyarországon ekkora segítséget, mint amilyet most két év alatt kaphat.

– A támogatásról bennünket, megyei referenseket értesítettek elsőként. A Magyar Népművészeti Tanács (MANÉTA) feladatul osztotta, hogy mérjük föl a számba jöhető csoportokat. Azután levélben mindenkit kiértesítettünk a lehetőségről, s az együtteseknek online be kellett szolgáltatniuk a legfontosabb adataikat – sorolta Demarcsek György, akihez amiatt is fordultunk, mert a megyében a Csoóri Sándor Program egyik kedvezményezettjeként a Nyírség Táncegyüttes részesült a legmagasabb, 8,2 millió forintos támogatásban.

Ekkora összeget még soha nem osztottak szét." Demarcsek György

– Nincs szó kivételezettségről, az eddigi szakmai eredmények alapján az országosan kiemelt együttesek valamennyien magasabb támogatásban részesültek. Sőt! Másutt még a táncegyüttesek utánpótlás csoportjait is támogatták, kivéve nálunk. Persze nem panaszkodunk, hiszen még így is többet kaptunk, mint amennyit pályáztunk – tette hozzá az együttesvezető, majd sorba szedte, mi mindenre szánnak a pénzből. Például új női viseletekre, de szükség van székelyföldi, györgyfalvi, kalocsai kiegészítőkre, a csizmás is felújításra szorulnak, s néhány új darab is elkelne még. Ráadásul a jó hír hallatán kicsit szabadjára engedték a vásárlást. Új műsorszámokat terveztettek és tanítottak be a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőre, s Erdélyből férfi mellényeket rendeltek, holott még egy petákot se láttak.

Enélkül bajban lettünk volna

– Cserére szorulnak a mély hangszórók a hangfalainkban, s mivel a 2017-ben keletkezett és a 2018. június 30-ig beérkező számlák is elszámolhatók, reméljük, hogy a koreográfiák árát és az oktatóink tiszteletdíjának egy részét is el tudjuk majd számolni, s talán még a Szikes Zenekar fellépti díjára is futja.

– Enélkül bizony bajban lennénk, s a két részletben érkező városi támogatásra várva kénytelenek lettünk volna kölcsön kérni, hitelben dolgoztatni vagy más módon ügyeskedni. A szakmai szervezetek évek óta kongatják a vészharangot az együttesek rossz anyagi helyzete miatt, s lázasan keresik az új forráslehetőségeket. Ez a mostani támogatás olyan, mint valamiféle áldás, mert bár 10-15 évvel ezelőtt is voltak hasonló programok – gondolok itt a Tengertánc vagy a Közkincs programra –, de ekkora pénzösszeget, ráadásul az egész Kárpát-medencére kiterjedően még soha nem osztottak szét. Olyan együttesek is kapnak belőle 1-2 milliót, akiknek korábban épphogy csurrant-cseppent, s települési támogatás nélkül úgy éltek meg, ahogy tudtak – fogalmazta meg a legfontosabbat Demarcsek György.

Nagyon kell az a cimbalom

Hajdú Ágota népzenetanárra leginkább azért esett a választásunk, mert az általa vezetett népzenei együttes egy jó hírű oktatási intézmény, a nyíregyházi Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola csoportja. A tanárnő a Kórusok Országos Tanácsa (KÓTA) Népzenei Tagbizottságától, pontosabban a citerabarátok és népdalkörök kapcsolattartójától, Bertha Anitától értesült a pályázati lehetőségről. Mindjárt tervezni kezdett, rendhagyó tanórákat, hangszerbemutatókat álmodott a gyermek- és ifjúsági korosztály számára, de összességében a népzene népszerűsítését tűzte ki célul.

– Eredetileg egymillióra pályáztunk, mivel egy 450 ezer forintos hordozható, táncházi cimbalom árát is beterveztünk. Az iskolánknak ugyan van egy nagy koncertcimbalma, de mivel tájolásra, vidéki fellépésekre nem szállítható, eddig csak házon belül tudtunk fellépni vele. A zeneiskolánkban kiemelkedő a cimbalomoktatás, vagyis rászolgáltunk arra a mobil cimbalomra – mondta el Ágota, elárulva azt is, hogy a fennmaradó összegből a szakmai fórumok (Hagyományok Háza, KÓTA, Vass Lajos Szövetség) delegálta, s a környékbeli szakemberek oktatói díjára tartalékolnának.

– Hogy az igényes, iparművész készítette ruháinkat megkímélhessük, a fellépésekhez szükségünk lenne egy új öltözetre is, de már látom, a cipők és a szoknyák nem fognak beleférni az összegbe, jó, ha az egységes – Hensperger Cecília ruhafestő mintáival díszített – blúzokra futja. Szeretnénk egy családi népzenei-népművészeti napot is szervezni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesülettel közösen, s mivel nálunk a szülők, nagyszülők és a tanulóink testvérei is szívesen tanulnak citerázni, a felnőttképzéshez is kellene egy kis működési költség.

Nem kétséges, Hajdú Ágota tele van tervekkel, hiszen csak sorolta a vágyait tovább. Elmondta: az ügyes népi furulyásai játékát, repertoárját igencsak gazdagítaná egy ütőgardon, de belátják, hogy ez a 200 ezer forintos beruházás egyelőre csak álom. Működik egy új gyermekzenekaruk, számukra is remek programokat tudnának szervezni, s a kamaramuzsikálás szakoktatóit is ki kellene fizetni valamiből.

Összesen 7,5 milliárd

Ilyenkor már csak a csoda segíthet, s itt az ideje, hogy elmondjuk: az újabb csodára már nem is kell olyan sokáig várni. A novemberi államtitkári bejelentés szerint ugyanis a támogatási keret jövőre a duplájára nő. Demarcsek György véleménye szerint a kiosztott pénz valószínűleg 2018-ban se lesz sokkal több, mivel a népi iparművészeteket is fel kívánják venni a támogatottak sorába, ám, ahogy Hajdú Ágota is nyomatékosította: ez így is hatalmas segítség, különösen azoknak, aki más forrásból nem juthatnak pénzhez. S a praktikus, célszerű működési segédletért cserébe még azt se várják el, hogy az együttesek ingyen műsort adjanak a különféle állami, önkormányzati rendezvényeken.


Egy új dizájnt álmodtak fel magukra

Komoly beruházásra készül az elnyert 700 ezer forintból a paszabi Parno Graszt roma népzenei együttes, tudtuk meg Oláh Józseftől, a „Fehér Ló” vezetőjétől. – Egy új megjelenést álmodtunk magunknak, most készülnek éppen az ingek tervei. Valami egészen új és modern születik, amiről csak annyit árulnék el, hogy szabolcsi minták is kerülnek az anyagra. A ruházatnak minél hamarabb meg kell lennie, hogy hozzáfoghassunk a fotózásokhoz. Nemrég új videoklipünk jelent meg a Bohemian Betyarssal közösen, s a két zenekar összhangjának a megteremtéséhez is szükség van az új megjelenésre. A tervezés sajnos nem olcsó, az ingek több százezres tételt jelentenek, s akkor a lányok ruhájáról még nem beszéltünk. Mindenesetre megéri, mert mutatós lesz, ha elkészül. Volt idő, amikor a húrkészletre is kölcsön kellett kérni, ezért is örülünk a támogatásnak. Jövőre szintúgy lesz helye a pénznek, mert készülünk az ötödik lemezre és a Már nem szédülök dalunk videoklipjét is tervbe vettük – tudtuk meg Oláh Józseftől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában