Helyi közélet

2017.12.27. 10:27

Benjamin szeretetünnepe

Nyíregyháza - A távoli Afrikában is nagy szükség van szociális munkásokra.

Nyíregyháza - A távoli Afrikában is nagy szükség van szociális munkásokra.

– Nagyon jó Európában lenni, nagy dolog, hogy Afrikából eljutottam ide. Kivételesnek érzem magam, hogy Magyarországon lehetek és itt tanulhatok, ez önmagában egy szeretetünnep – fogalmazott Benjamin Chisom Nzeh, a nyíregyházi egészségügyi karon, egészségügyi szociális munka mesterképzésen tanuló külföldi diákok egyike. A nigériai fiatal a nekik rendezett karácsonyi ünnepségen azt mondta, nagyon sok szeretetet és figyelmet kapnak, keresztény ösztöndíjasként már találkoztak a miniszterelnökkel, Orbán Viktorral és Balog Zoltán miniszterrel is.

Nagyon speciális terület

– Igen magas szintű a képzés, kivételes tudású tanároktól tanulhatunk – említette a hazájában egészségügyi oktatóként már diplomát szerzett 26 éves fiatalember, aki az itt két év alatt megszerzett tudását otthon szeretné hasznosítani, mert a szociális munka egy nagyon speciális terület, Afrikában ilyen nincs, de rengeteg olyan ember van, akinek szüksége lenne erre a szolgáltatásra.

– Mielőtt Magyarországra érkeztem, már dolgoztam hasonló területen közösségi egészségügyi oktatóként. Itt értettem meg, milyen fontos, hogy otthon is legyenek szociális munkások. Ahol én születettem, az a Boko Haram központja. Óriási volt a pusztításuk, emberek milliói lettek hajléktalanok, nagyon magas az alultápláltság, s náluk is az öregedés jelent nagy kihívást – foglalta össze Benjamin, mely területeken van nagy szükség a szakemberekre, akik segíteni tudnak.

Más az oktatási rendszer

– Teljesen más az itteni oktatási rendszer, itt sokkal közvetlenebb a hallgatók és az oktatók kapcsolata, emberközelibb a képzés – vont párhuzamot a kér ország oktatása között, hozzátéve: ebbe az emberközeliségbe beletartozik az a karácsonyi ünnepség is, amit csak nekik rendeztek a karon. – Ez nekem igazi ünnep. Amióta felnőttem, nem kaptam karácsonyi ajándékot, itt pedig most nagyon sokat. Gyermekkoromtól nem éreztem ilyet – mosolyodott el, majd elárulta: az első dal, amit az ünnepségen egyfajta köszönetképpen és meglepetésként énekeltek, az Egyiptomból kivonulásról mesélt, amikor végre biztonságba jutottak, a másik pedig Jézus eljöveteléről. Mind a kettő a megváltásról és a születésről szól.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában