Helyi közélet

2017.12.01. 19:07

Érdekesen a diagnosztikáról

Kisvárda - A továbbtanulásukat segítő hasznos információkkal is gazdagodtak a diákok.

Kisvárda - A továbbtanulásukat segítő hasznos információkkal is gazdagodtak a diákok.

A „Sok kicsi sokra megy” tehetséggondozó program keretén belül a napokban dr. Jakab András tartott előadást „Digitális orvosi képalkotó diagnosztika és számítógépvezérelt terápia a harmadik évezredben” címmel a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium érdeklődő diákjainak.

Forradalmi eljárás

Az iskola egykori diákja nem először nyűgözte le érdekes, figyelemfelkeltő és gondolatébresztő előadásával a gimnázium hallgatóságát, hiszen 2012-ben a Bessenyei Akadémia keretein belül már átfogó képet adott munkásságáról és kutatási területéről. A mostani előadása betekintést engedett a középiskola diákjainak a legújabb mágneses rezonanciás orvosi diagnosztikus képalkotó eljárások (MRI) működésébe. Ez a technológia nemcsak a gyermek- és felnőttkori kórállapotok kimutatására szolgálhat, hanem akár a magzat agyi fejlődését is megjelenítheti. A korszerű orvosi képalkotó diagnosztika lehetővé teszi az emberi szervezet anatómiájának és funkciójának leképezését, és így a betegségek korábbi felismerését.

Ezen kutatási terület érdekességei mellett egy olyan – Európában először a zürichi egyetemen végrehajtott – idegsebészeti eljárásról is hallhattak a fiatalok, melynek révén a koponya megnyitása nélkül lehet mélyagyi beavatkozásokat végezni fókuszált ultrahang-nyalábokkal, képi vezérlés mellett.

A jövőjüket műszaki, informatikai, természettudományos vagy orvosi pályán elképzelő bessenyeis diákok a legkorszerűbb terápiás eljárások mellett a továbbtanulásukat segítő hasznos információkkal is gazdagodtak az előadás során.

- Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában