Helyi közélet

2017.12.28. 13:39

Értéket, hagyományt őriznek

Érpatak, Zsindelyestanya - Turisztikai központtal lesz gazdagabb nemsokára Zsindelyestanya.

Érpatak, Zsindelyestanya - Turisztikai központtal lesz gazdagabb nemsokára Zsindelyestanya.

Nem sok tanya mondhatja el magáról napjainkban, hogy egy éven belül 6–7 épülettel is gazdagabb lesz. Az Érpatak közigazgatási területén található Zsindelyestanya e kevés települések közé tartozik: ebben az esztendőben szinte gomba módra nőttek ki az épületek a már meglévő Zsindelyes kóstolóház mellett. Mindez az idegenforgalom fellendítése érdekében történt, s tulajdonképpen egy jó évtizedes álom válik valóra hamarosan.

Írott emlékek a múltból

– Zsindelyestanya történetének kutatása során olyan írott emlékeket találtunk, amelyek 1742-ig nyúlnak vissza, már akkor a Dessewffy család birtokában volt a tanya. Aztán, ahogy egyre több információ látott napvilágot, megtudtuk, hogy 1920-ig mezőgazdasági szeszgyár is működött itt. Úgy gondoltuk, fontos megőrizni Zsindelyestanya történelmi és néprajzi értékeit, fel kell dolgozni és az utódokra kell hagyományozni az újfehértói fürtös meggy múltját, valamint emléket kell állítani a most is működő Zsindelyes Pálinkafőzde elődjének – mondta el érdeklődésünkre Papp József, a 2008-ban megalapított Zsindelyestanya Kulturális Értékeinek Megőrzéséért Közhasznú Alapítvány elnöke.

– Az elmúlt tíz évben többször is átgondoltuk és átterveztük ezt a beruházást, amely végül a Tokaj–Felső-Szabolcs–Nyírség turisztikai fejlesztés keretében valósul meg, hazai forrásból. A hét épület közül az egyik lesz a manufaktúraház. Itt régi berendezések segítségével a pálinkafőzés menetének folyamatát szeretnénk bemutatni, interaktív módon.

Liturgikus események helyszíne

– Lesz egy liturgikus helyünk is, amelyet a pálinkafőzők védőszentjéről, Szent Miklósról szeretnénk elnevezni. Ez az épület szerepet kapna például minden évben június második szombatján, amikor zarándoklatot rendezünk Máriapócs és Zsindelyestanya között, de itt emlékezhetnénk meg a magyar pálinka napjáról is, minden évben december 6-án.

Az említett épületek mellett már elkészült a három vendégház is 4-4 szobával, valamint a múlt emlékeit idézi fel korhű módon a tájház. A konyhával felszerelt, 150 férőhelyes fogadó akár több kisebb teremre is alakítható az igényeknek megfelelően.

A már telepített mintagyümölcsösben az az öt meggy­fajta található, amelyekből az újfehértói meggypálinka készíthető. A turistákat egy pihenőtó is várja majd: a közepére megépített filagóriában akár a boldogító igent is kimondhatják a jegyespárok.

Az új turisztikai központ a „Zsindelyes Cottage” nevet kapta, utalva a hagyományokra, a természetes életmódra, a környékbeli kistermelők termékeire épülő vendéglátásra.

Emlékhely, állatudvar

– További fejlesztéseket is tervezünk. A második lépcsőben megépülne a vendégek számára egy – szaunával is ellátott – közösségi ház, a harmadik ütemben pedig – emléket állítva Zsindelyestanya egykori tulajdonosainak – létrehoznánk a Dessewffy-emlékportát. Ez nemcsak egy történelmi emlékhely lenne, hanem a zöldségek termesztése mellett, helyet kapna egy állatudvar is – tette hozzá a jövő terveit felvázolva az alapítvány elnöke.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában