Helyi közélet

2017.12.17. 12:35

Grincsfa: a titok a kötözésben rejlik

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tavaly meghódította a világot, és az idén is rendkívül népszerű.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tavaly meghódította a világot, és az idén is rendkívül népszerű.

Grincsfa, manósipka vagy manófa: bárhogyan is nevezzük, az ünnepi időszak egyik legbohókásabb, kunkorodó végű dekorációjáról van szó. Ezt a stilizált karácsonyfát akár mi magunk elkészíthetjük otthon – a Színes Ötletek Blog ebben is a segítségünkre lesz.

A grincsfa örökzöldekből készül, erre a legtöbb forrás a zanótot említi, azonban lehet Leyland ciprus vagy tuja ágaival dolgozni, de kisebb méretű, földlabdás növényt is választhatunk. A felsoroltakon kívül műfenyőből vagy girlandból is elkészíthető. Válasszunk egy masszív, nehezebb kerámiakaspót, körülbelül a háromnegyedéig töltsük meg virágfölddel, ebbe szúrjuk bele tömötten és stabilan a zanótcsokrokat, majd köré a méretre vágott ágakat.

Nincs megkötés a díszítésben

Ebben a fázisban még leginkább egy sündisznóra hasonlít a „kompozíció”, de ez senkit ne bizonytalanítson el, a titok a megfelelő kötözésben, hajlításban rejlik.

Zöld kötözőspárgával, alulról felfelé haladva kezdjük el a tekerést, a keskenyebb, zanótos részen már bátran lehet jó szorosan és sűrűn, így érjük el a kunkorodó hatást. Nem árt egy kis dróttal is rásegíteni, biztos, ami biztos, de mindenki maga látja, mi válik be jobban. A díszítés során használhatunk színes szalagokat, karácsonyi gömböket, terméseket, vagy akár világító izzósort is.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában