Helyi közélet

2017.12.20. 15:10

Huszonöt év a társadalomért

Nagykálló - Jeles jubileumhoz érkezett nagykállói Szabad­idősport és Természetbarát Egyesület.

Nagykálló - Jeles jubileumhoz érkezett nagykállói Szabad­idősport és Természetbarát Egyesület.

A napokban ünnepelték a tagok és a meghívottak a nagykállói Szabad­idősport és Természetbarát Egyesület megalakulásának negyedszázados évfordulóját. Az ünnepség nyitányaként Torma László emlékezett vissza az elmúlt két és fél évtizedre.

– Most, hogy egyesületünk működésének első huszonöt évéről van szerencsém beszámolni, örömmel konstatálom a SZATE megizmosodását, ami tagjaink szorgalmának, támogatásának és elkötelezettségének köszönhető. Szerintünk egy egyesület puszta fennállása még nem jelenthet létcélt, még kevésbé ad létjogosultságot. Hisszük, hogy minden egyesületet működése szerint kellene megítélni, alkotásai szerint elbírálni, és a közösségi hasznossága szerint támogatni.

Rendezvények tucatjai

– Már az első télen két önálló rendezvényt tartottunk: egy szánkóversenyt, majd egy gyorskorcsolya-versenyt Harangodon – idézte fel ünnepi beszédében az egyesület titkára, aki a kezdetektől tölti be tisztségét.

– A SZATE Ház, Nagykálló első konditerme átadóünnepségét 1994. április 16-án tartottuk. A megnyitó estéjén Orbán Viktor és kísérete is csatlakozott hozzánk. Egy új létesítménnyel gazdagodott a városunk, ekkor éreztük igazán, hogy egy jó cél érdekében milyen sok segítségre számíthatunk. Lábtenisz-, tollaslabda- és strandröplabda-pályát is építettünk, szerveztünk gyerektáborokat, lövészversenyeket, kispályás labdarúgó bajnokságokat és tornákat, s kivettük a részünket a környék turistaútjainak fenntartásából is.

– Merőben új területre tévedtünk 2005-ben: Juhász Zoltán frissen megválasztott polgármesterrel arról beszélgettünk, hogy kellene valami látványos, nagyobb tömegeket is megmozgató sportrendezvényt szervezni városunkba. Eldöntöttük, hogy március 15-én – a városi ünnepség keretén belül – a napot utcai futóversennyel indítjuk, a versenyzők piros-fehér-zöld pólóban állnak rajthoz. Szervezői voltunk egyéb társadalmi megmozdulásoknak is, mint parlagfűirtás, az akácvirágzás és a méz ünnepe, gyurgyalagles, szemétszedés. Focizunk hetente egyszer, túrázunk havonta egyszer-kétszer, gondozzuk emlékhelyeinket – emelt ki néhány eseményt az ­egyesület életéből Torma László.

Kellemeset a hasznossal

– Kívánom magunknak és környezetünknek, hogy legyen erőnk az önként tett vállalásainkat továbbra is teljesíteni a magunk örömére, és reményeink ­szerint a társadalom hasznára.

Torna, liget, bázis

A SZATE tagjai mindig is nagy figyelmet fordítottak elhunyt társaik emlékének ápolására, ezért nevezték át a hagyományos karácsonyi rendezvényüket Dr. Major Attila Teremlabdarúgó Emléktornára, s hozták létre első elnökük, Janics Tiborné emlékére a Harangodi-erdőben az azóta népszerű kirándulóhelynek bizonyult Ibolya-ligetet. A Kuki Vízi Bázis egy másik elhunyt alapítóra, a második elnökre, dr. Szabó Imrére emlékeztet.

A legfontosabb feladat

– Hisszük és valljuk, hogy a Nagykálló környékén lévő természeti adottságokat elsősorban városunk polgárainak kényelmére, kikapcsolódására, turizmusának fejlesztésére célszerű hasznosítani. Egyesületünk tagjainak régi célja a 75 hektáros Harangodi-tó és környéke turisztikai adottságainak jobb kihasználása.

– Úgy gondoljuk, padokat, asztalokat kellene kihelyezni a tó köré, és nagyon jó lenne egy-két madármegfigyelő torony és esőház felállítása is. A legfontosabb megoldandó feladat a tó gyalogos és kerékpáros körüljárhatóságának biztosítása – tekintett a jövőbe az évfordulós rendezvényen Bodnár György alapító tag.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában