Helyi közélet

2017.12.20. 16:13

Karácsonyi ajándék a modern készülék

Nyíregyháza - Szerdán felavatták a Jósa András Kórház új és modern MR-készülékét.

Nyíregyháza - Szerdán felavatták a Jósa András Kórház új és modern MR-készülékét.

A betegségek felismerésében és hatékony gyógykezelésükben fontos szerepet játszanak a korszerű műszerek. Közöttük is mind több feladat jut a mágneses rezonancia alapján működő úgynevezett MR-műszereknek, hiszen általuk az egyes szervekről sok információ nyerhető, de megmutatják a daganatos megbetegedéseket, a gyulladásos folyamatokat, a vérellátási zavarokat.

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház már eddig is rendelkezett MR-műszerrel, azonban a betegek magas száma szükségessé tette egy új készülék beszerzését is. A régi álom valóra vált, az onkológiai diagnosztikai eszközök fejlesztése keretében szerdán felavattak az egészségügyi intézményben egy új és korszerű MR-készüléket.

A modern berendezés felavatása előtt dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, nagy öröm mindenki számára a berendezés, szép karácsonyi ajándék, s tulajdonképpen mérföldkő is az intézmény életében.

– Orvosi nyelven szólva ez az MR-készülék élni akart. Régóta vártuk már, s most valósult meg uniós és hazai forrásból. Mikor megépült az onkológiai tömb, már akkor szóba került egy második készülék beszerzése. Most már itt van, s egyrészt jó lehetőséget teremt a szakmai előrelépéshez, másrészt növeli a biztonságos betegellátást – fogalmazott a kórház vezetője, s elárult egy személyes vonatkozást is: nem sokan mondhatják el, hogy a születésnapjukra MR-készüléket kapnak. E kevesek közé tartozik immár dr. Baranyai Beatrix, a radiológia osztály vezető főorvosa.

Elmondta gondolatait dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is. Arról szólt többek között, hogy nagyot lépett előre az egészségügy fejlesztése, az új berendezés átadása egyaránt öröm orvosnak, nővérnek és a betegeknek is.

Dr. Erfán József, az onkológia osztályvezető főorvosa számadatokat osztott meg a jelenlévőkkel. Míg 2004-ben 100 ezer lakosra vetítve évente 700 új betegből 400 meghalt, addig 2014-ben 289-re csökkent a daganatos betegségben elhunyt személyek száma. A szakember szerint a halálozás csökkenésében a szűrés, a prevenció fontos szerepet játszott. Továbbra is nagyon fontos a beteg ellenőrzése, állapotának vizsgálata, s ebben fontos feladat jut az új készüléknek.

Az 1,5 T mágnes térerősségű MR-készülék jelentőségét méltatta dr. Baranyai Beatrix osztályvezető főorvos is. Kiemelte, hogy sugárterhelés nélkül vizsgálhatják a betegeket a korszerű géppel, amelyet az ünnepi gondolatok elhangzása után fel is avattak.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában